Vigneti Radica Trebbiano d’Abruzzo
Eerste indruk
Wat letterlijk als eerste opvalt is de kleur: helder geelgoud. Nee, niet andersom. Geurt het glas uit met frisse groene appel, citrusfruit en een darteltje snoepgoed. Kunstig verpakt in een zongedroogd kruidenboeket. En toch rechttoe, doelgericht. Eenmaal in de mond wacht je spannend sap, met de pittigheid van witte peper en hongerig makende amandelbitters. Een dapper doorzettertje dat lang niet zo bescheiden is als je misschien verwacht. De stier op het etiket, goed gekozen. Een stier in schaapskleren. De Trebbiano d’Abruzzo van Vigneti Radica is verkwikkend en compact, de krachten gebundeld. Een terrasglas dat bij een salade, lichte pasta en visgerecht nóg meer straalt.
Het verhaal achter de wijn
De jonge wijngaarden voor deze Trebbiano d’Abruzzo liggen op 100 meter boven de zeespiegel, slechts zo’n 800 meter van de Adriatische kust. In een zuid-, zuidoostelijke richting. De nabijheid van de kust zorgt voor een hartige toets en de typische aroma’s in de wijn. Na het oogsten in de tweede week van september en het direct daarop volgende persen gaat de wijn zo puur mogelijk de fles in. Een half jaar in RVS en een korte periode rijping op de fles. Voldoende om de wijn nog net dat beetje meer verfijning te geven. Verder is het wat de natuur biedt, of zoals ze bij Radica zelf zegen: Respecteer de natuur en ze beloont je met het beste fruit. Niet verrassend dat deze wijn gecertificeerd biologisch is.
Heerlijk met
borrelhapjes, salades, lichte pasta’s en visgerechten, of als aperitief.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Abruzzo |
Appellatie | Trebbiano d'Abruzzo |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Trebbiano |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 10-12°C |