Vigneti Radica Montepulciano d’Abruzzo
Eerste indruk
Maak je klaar voor een verrassing. Maar eerst. Diep robijnrood, met oplichtende randen en een flardje dakpanbruin. Herkenbaar Italiaans rood, met friszure kersen, een rijpende salami aan het plafond. Terughoudende geuren van kersen en bosbessen, maar ook theebladeren, een teakhouten kast in de boenwas, een klassiek zeiljacht op de Hollandse binnenwateren. En dan is dit alleen nog maar het ruiken. Dan ineens, drop! Die zagen we niet aankomen. Het speeksel dat in je mond loopt van zo’n dubbelzoute zwarte, maar dan met lauriersmaak. Een mix van strak fris rood en zwart fruit als kersen en bramen. Waar een aangename hartigheid bovenop drijft. Overeind blijft. Zet er dan ook maar meteen wat hartigs naast. Aan tafel!
Het verhaal achter de wijn
Hadden ze toch al die tijd gelijk, de wijnboeren van de oude stempel. Nieuwe technieken doken op: ‘Nee, je moet je druivenstokken in rijtjes planten, aan palen binden met draden ertussen. Dat is het helemaal.’ Niet dus. Althans, niet in de Abruzzen. Daar hangen we de montepulcianodruiven (en sommige andere rassen) aan een dakje, hoog boven de grond. Pergola’s. Het bladerdak bovenop als natuurlijk zonnescherm. De druiven losjes eronder. Uit de brandende zon en met genoeg ruimte, waar de wind de boel droog houdt en vrij van schimmels. Krijg je prachtige blauwe druiven van. Die plukken ze bij Vigneti Radica in de tweede helft van oktober, ontdoen ze van takken en steeltjes, gaan daarna de pers in. Om twee weken op rvs te fermenteren en daarna nog eens vijftien maanden in grote glimmende tanks om tot een absolute smaakmaker te rijpen.
Heerlijk met
iets typisch Italiaans. Saltimbocca of Osobucco. Ceasar’s Salad durven we ook nog wel aan, met de wijn iets gekoeld.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Abruzzo |
Appellatie | Montepulciano d'Abruzzo |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Montepulciano |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 14 % |
Serveertemperatuur | 10-12°C |