Bogle Blanc des Blancs
Eerste indruk
Ochtendfris en uitdagend, dat zijn de eerste woorden die te binnen schieten. Deze enige sparkling van Bogle is een blanc de blancs, oftewel van chardonnay gemaakt - zoals de traditie voorschrijft. Groene appels en peren krijgen zachte tonen van crème brulée als welkom tegenwicht. Als uitsmijter een levendige ‘mousse’, het Franse woord voor... bubbels. Weet je dat ook weer.
Het verhaal achter de wijn
‘When in France, do as the French do.’ Dat dachten ze bij Bogle ook, maar dan in Californië, op zijn Frans. Kortom, neem de meest verfijnde manier van mousserende wijn maken - zoals in Champagne - gebruik er chardonnay-druiven voor (ook Frans, maar in dit geval van de eigen River Ranch-wijngaard) en wacht rustig af. De klassieke méthode champenoise (mogen we eigenlijk niet meer zeggen) is er vooral een waar de factor tijd een essentiële rol speelt. Maar na 7 maanden op de fles is er dan deze springlevende, gerijpte blanc de blancs.
Heerlijk met
Zeevruchten, groene salades, lichte gerechten met vis of wit vlees, of als aperitief. Niet bij de oliebollen. Ik herhaal: … ;-)
Details
Land | Verenigde Staten |
---|---|
Regio | Californië |
Appellatie | Clarksburg |
Soort | Mousserende witte wijn (droog) |
Druif | Chardonnay |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Nee |
Alcoholpercentage | 12% |
Serveertemperatuur | 8-10°C |