Giannitessari Tai Rosso Colli Berici DOC

Eerste indruk

Als een Noord-Italiaanse cabernet franc. Maar dan van tai rosso (zie onder). Stoer en stevig en toch fris en fruitig. Knap. Intens robijnrode kleur. Boeiende geuren van rood bosbessenfruit en stevige blauwe bessen. Robuust van structuur en een finale met zoetzachte tannines. Verrassende wijn die niet van gisteren is, maar dat maakt hem alleen maar mooier.

Het verhaal achter de wijn

Tai rosso, wat is dat voor rare druif? Zeker weer zo’n obscuur Italiaans ras dat nergens anders voorkomt? We horen het je bijna denken. Het tegendeel is waar. Tai rosso is niets anders dan wat grenache noir is in Frankrijk, garnacha negra in Spanje en Cannonau op Sardinië. En nog gekker, Gamay di Trasimeno in Umbrië. Serieus waar. En zo zijn er nog meer alternatieve namen. Hooguit hier en daar een andere kloon, maar in oorsprong een en dezelfde rode druif.
Wat die druif in de Colli Berici doet? Niemand weet het precies, maar hij staat er al eeuwen. Het verhaal gaat dat Italiaanse kardinalen de druivenstokken meenamen uit Avignon, waar de Paus resideerde in de veertiende eeuw. Vandaag de dag zorgt deze fijne druif vooral voor heel lekkere rode wijnen.

Heerlijk met

stoofvlees, bakkeljauw en kaas.

Details
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Colli Berici DOC
Soort Rode wijn (droog)
Druif Tai rosso (grenache noir)
Oogst Handgeplukt
Houtlagering 12 maanden in 4.000 ltr eiken vaten
Alcoholpercentage 12,5 %
Serveertemperatuur 15-17°C
Jaargang 2017
Het best op dronk Nu tot 3 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het