Giannitessari Tai Rosso Colli Berici DOC

Eerste indruk
Als een Noord-Italiaanse cabernet franc. Maar dan van tai rosso (zie onder). Stoer en stevig en toch fris en fruitig. Knap. Intens robijnrode kleur. Boeiende geuren van rood bosbessenfruit en stevige blauwe bessen. Robuust van structuur en een finale met zoetzachte tannines. Verrassende wijn die niet van gisteren is, maar dat maakt hem alleen maar mooier.
Het verhaal achter de wijn
Tai rosso, wat is dat voor rare druif? Zeker weer zo’n obscuur Italiaans ras dat nergens anders voorkomt? We horen het je bijna denken. Het tegendeel is waar. Tai rosso is niets anders dan wat grenache noir is in Frankrijk, garnacha negra in Spanje en Cannonau op Sardinië. En nog gekker, Gamay di Trasimeno in Umbrië. Serieus waar. En zo zijn er nog meer alternatieve namen. Hooguit hier en daar een andere kloon, maar in oorsprong een en dezelfde rode druif.
Wat die druif in de Colli Berici doet? Niemand weet het precies, maar hij staat er al eeuwen. Het verhaal gaat dat Italiaanse kardinalen de druivenstokken meenamen uit Avignon, waar de Paus resideerde in de veertiende eeuw. Vandaag de dag zorgt deze fijne druif vooral voor heel lekkere rode wijnen.
Heerlijk met
stoofvlees, bakkeljauw en kaas.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | Colli Berici DOC |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Tai rosso (grenache noir) |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 12 maanden in 4.000 ltr eiken vaten |
Alcoholpercentage | 12,5 % |
Serveertemperatuur | 15-17°C |