Sileni Plateau Pinot Noir

Eerste indruk

Intrigerende geuren van zwarte bessen en bloemen. Een smaak rijk aan zoete, donkere kersen, kruiderij en zachte tannines. Typisch pinot. Misschien vraag je je af hoe deze klassieke druif aan het andere eind van de wereld is gekomen. Het zit zo. Ondanks dat pas in 1986 Nieuw-Zeeland internationaal als wijnland werd ontdekt, wordt er al ruim honderd jaar wijn gemaakt. De oorsprong van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland ligt bij immigranten uit Europa en die namen halverwege de negentiende eeuw ook pinot noir mee.

Het verhaal achter de wijn

Pinot heeft koelte nodig. Daarom vind je een belangrijk deel van de beste kwaliteitswijn op koudere zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Sileni slaagt in dat kunststuk op het noordereiland door het hogerop te zoeken. Meer naar het binnenland vind je de wijngaarden: the Plateau, Springstone en Shand. Het fruit voor the Plateau Pinot Noir komt voor het merendeel van de Sileni Plateau-wijngaard. Met een laag drainerend slib op een ondergrond van gravel. Bij het wijn maken zet Sileni 40 procent wilde gisten in, de rest zijn gecultiveerde gisten. Na zeven dagen fermentatie blijft het sap nog drie weken ‘op de schillen’ voordat het echte persen begint. Aan het eind van het proces rijpt de wijn negen maanden op kleine eikenhouten vaten. De uiteindelijke blend krijgt 15 procent nieuw Frans eiken en 22 procent tweedejaars eiken. Klinkt ingewikkeld, maar die complexiteit zit vooral in de fles!

Heerlijk met

risotto met paddenstoelen, lamsvlees of pasta met truffel en parmezaan.

Details
Land Nieuw-Zeeland
Regio Hawke's Bay
Appellatie Hawke's Bay
Soort Rode wijn (droog)
Druif Pinot noir
Oogst Machinaal
Houtlagering Minimaal
Alcoholpercentage 13,5 %
Serveertemperatuur 14-16°C
Jaargang 2020
Het best op dronk Nu tot 6 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het