Sileni Plateau Pinot Noir

Eerste indruk
Intrigerende geuren van zwarte bessen en bloemen. Een smaak rijk aan zoete, donkere kersen, kruiderij en zachte tannines. Typisch pinot. Misschien vraag je je af hoe deze klassieke druif aan het andere eind van de wereld is gekomen. Het zit zo. Ondanks dat pas in 1986 Nieuw-Zeeland internationaal als wijnland werd ontdekt, wordt er al ruim honderd jaar wijn gemaakt. De oorsprong van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland ligt bij immigranten uit Europa en die namen halverwege de negentiende eeuw ook pinot noir mee.
Het verhaal achter de wijn
Pinot heeft koelte nodig. Daarom vind je een belangrijk deel van de beste kwaliteitswijn op koudere zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Sileni slaagt in dat kunststuk op het noordereiland door het hogerop te zoeken. Meer naar het binnenland vind je de wijngaarden: the Plateau, Springstone en Shand. Het fruit voor the Plateau Pinot Noir komt voor het merendeel van de Sileni Plateau-wijngaard. Met een laag drainerend slib op een ondergrond van gravel. Bij het wijn maken zet Sileni 40 procent wilde gisten in, de rest zijn gecultiveerde gisten. Na zeven dagen fermentatie blijft het sap nog drie weken ‘op de schillen’ voordat het echte persen begint. Aan het eind van het proces rijpt de wijn negen maanden op kleine eikenhouten vaten. De uiteindelijke blend krijgt 15 procent nieuw Frans eiken en 22 procent tweedejaars eiken. Klinkt ingewikkeld, maar die complexiteit zit vooral in de fles!
Heerlijk met
risotto met paddenstoelen, lamsvlees of pasta met truffel en parmezaan.
Details
Land | Nieuw-Zeeland |
---|---|
Regio | Hawke's Bay |
Appellatie | Hawke's Bay |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Pinot noir |
Oogst | Machinaal |
Houtlagering | Minimaal |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Serveertemperatuur | 14-16°C |
Jaargang | 2020 |
Het best op dronk | Nu tot 6 jaar |