Sileni Cellar Selection Pinot Noir
Eerste indruk
‘Geparfumeerde noten van een diversiteit aan bessen en kersen. Energieke smaken van rode bessen op een fris en levendig palet met een zachte, lange finale.’ Zo spreekt Sileni over haar kelder-geselecteerde pinot noir. En of je het overdreven vindt of niet, dit is gewoonweg een zalige, toegankelijke rode wijn. Met andere woorden: rijpe kersen en donker bessenfruit met fijne tannines. Laat zich ook nog prima een paar jaar bewaren.
Het verhaal achter de wijn
Pinot noir vormt slechts 10 procent van alle wijn die in Nieuw-Zeeland wordt gemaakt. Hoewel immigranten de druif al in de tweede helft van de 19e eeuw mee namen. Het was echter al in 1819 dat missionaris Samuel Marsden de eerste wijnstokken bij de missiepost in Kerikeri aanplantte. Het oudste nog bestaande wijnhuis is Mission Estate, dat in 1851 startte in Hawke's Bay. En laat dat nou nét het wijngebied zijn waar deze pinot noir grotendeels vandaan komt. Je vindt deze meer landinwaarts, met uitzondering van de Parkhill-wijngaard die bij de de kust ligt en profiteert van de verkoelende oceaanwind. De verschillende karakteristieken van deze wijngaarden komen samen in deze wijn die in stalen tanks vergist. Slechts een klein deel krijgt eikenhout mee om extra rijkheid en diepte te geven. Bovendien vroeg gebotteld om zoveel mogelijk frisheid in de fles te vangen. Missie geslaagd.
Heerlijk met
zalm, een zachte en romige brie of gebraden eend.
Details
Land | Nieuw-Zeeland |
---|---|
Regio | Hawke's Bay |
Appellatie | Hawke's Bay |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Pinot noir |
Oogst | Machinaal |
Houtlagering | Minimaal |