San Cassiano Valpolicella DOC

Eerste indruk

Als de basis klopt is de rest ook goed. Dat principe geldt voor de Valpolicella van San Cassiano. Oneerbiedig gezegd het ‘instapmodel’ van deze wijnmaker, maar die is meteen al van hoge kwaliteit. Een fraai aanloopje naar hun Amarones.
Een helderrode wijn die geurt naar rijpe kersen en ander rood fruit, aangevuld met krentjes en warme winterkruiden. Rijp en rood dus, en toch elegant. San Cassiano maakt haar Valpolicella-wijn door de druiven laat te oogsten (begin oktober) waarna de druiventrossen nog een week gedroogd worden. Hun druiven groeien 400 meter boven zeeniveau.
De vergisting gebeurt in stalen tanks, met de van nature aanwezige gisten. Alles voor het fruit! Deze wijn wordt 12 maanden na de oogst vrijgeven voor consumptie.

Het verhaal achter de wijn

Zoals gebruikelijk in Valpolicella benutten ze hier meerdere druivenrassen. In deze wijn vooral corvina en corvinone, maar ook rondinella en molinara. Al deze variëteiten zijn zeer geschikt om gedroogd te worden, wat vooral bij Amarone en Recioto tot uiting komt. Corvina is een sterke druif, goed bestand tegen rot en schimmel, met een hoge zuurgraad en milde tannines. Rondinella staat bekend om de geuren die het toevoegt, net als corvinone die daarbij zorgt voor sappig, paars fruit. De laatste zie je veel in het Classico-gebied van Valpolicella. Volgens goede producenten de belangrijkste druif van de regio. Ten slotte is er molinara, nog veel gebruikt, maar niet langer verplicht in de blend.

Heerlijk met

pizza met salami, pasta met rode saus, risotto, gegrilde kip, barbecue of karbonade met rode saus.

Details
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Valpolicella DOC
Soort Rode wijn (droog)
Druif Corvina, corvinone, rondinella, molinara
Oogst Handgeplukt
Houtlagering Deels (10%)
Alcoholpercentage 16,5 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2018
Het best op dronk Nu tot 5 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het