San Cassiano Soave DOC

Eerste indruk
Fruit vooruit! Beter kun je een wijn die ‘fruit-forward’ gemaakt is niet omschrijven. Lichtgeel van kleur. Met geuren van perzik, peer en citroen - een amandeltje toe. Een plezier om te drinken: licht en fris met voldoende houvast om er iets bij te eten. Garganega is de schuldige. Deze oeroude Italiaanse druif is een delicaat wit ras uit de Veneto-regio dat al in de dertiende eeuw genoemd werd. Bovendien DNA-technisch gelijk aan grecanico dorato uit Sicilië. Alle Soave bestaat uit minstens 70% van deze garganega, dat geldt ook voor Classico en Recioto.
Het verhaal achter de wijn
De garganega-druiven voor deze Soave groeien aan pergola’s. Een klassiek systeem waarbij de druiven hoog boven de grond hangen aan kabels, aan een soort zonwerend dak van uitlopers en bladeren. In de oogsttijd betekent dat een periode van boven je hoofd werken. Een pittige klus, want het kan alleen handmatig. De druivenstokken voor deze wijn staan in een oude wijngaard op een kalkstenen ondergrond, zo’n 250 meter boven zeeniveau. Op een hectare staan gemiddeld 3.300 druivenstokken aangeplant. Een gemiddelde, jonge wijngaard met een modernere aanplant (dan pergola) zit al snel op de 3.500 tot 4.000 planten per hectare. De druiven worden begin september geoogst, daarna enkele weken gedroogd en vervolgens op lage temperatuur gefermenteerd. Zo halen de wijnmakers van San Cassiano het meeste en beste uit de door hen gekoesterde druiven.
Heerlijk met
schaal- en schelpdieren, vis, lichte vleesgerechten en salades.
Details
Land | Itali |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | Soave DOC |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Garganega |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 12-14°C |