San Cassiano Rosso Veneto LeViale

Eerste indruk

De kleur laat zich pas echt raden als je het glas tegen het licht houdt. Het is diep donkerrood. Als je dan toch aan het onderzoeken bent, ruik je de geur van nog bijna warme, zelfgemaakte jam van rode vruchtjes. Dan cerise, het frisse van morel en het zoet-zoute van oud-Hollandse drop. Ten slotte ruiken we balsamico en iets hartigs. Dat deze wijn vraagt om er iets stevigs bij te eten laat zich raden. De Leviale heeft kracht en kruidigheid, is rijk en toch swingend - heeft karakter zonder koppig te worden. Een weldaad in je glas.

Het verhaal achter de wijn

Dat is traditie gemengd met eigentijds wijn maken. In deze LeViale vind je vier druivenrassen. Eén lokale held (corvina) en drie outsiders. Twee ervan ken je uit Bordeaux: cabernet sauvignon, merlot en marselan. De laatste misschien niet. Marselan is een Franse kruising van cabernet sauvignon en grenache noir, een relatief nieuwe druif die professor Paul Truel creëerde in 1961. Per jaargang varieert de verhouding van deze druiven. Het gebruik van deze uitheemse druivenrassen verklaart de kwalificatie Rosso Veneto IGT. Verder is de productie van de wijn zoals gebruikelijk in de streek. Een deel van de druiven oogsten ze bij San Cassiano laat in het seizoen en laten ze korte tijd drogen voor het vinificatieproces start: apassito. Inderdaad, ongeveer zoals bij Amarone.

Heerlijk met

stevige kost. Runderstoof, wild, eend.

Details
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Veneto IGT
Soort Rode wijn (halfdroog)
Druif Corvina, cabernet sauvignon, merlot, marselan
Oogst Handgeplukt
Houtlagering Eiken
Alcoholpercentage 15 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2018
Het best op dronk Nu tot 8 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het