San Cassiano Ripasso Superiore
Eerste indruk
Dit is geen gemiddelde Ripasso. Dit is hoe wijnmaker Mirko hem het liefst heeft: Rond, vol en iets zoet maar toch verrassend fris. De geur is prettig prominent, met zwarte bessen en kruiden zoals laurier en kaneel. Na enig zwier- en zwaaiwerk aangevuld met bosgrond, tropisch hout en ceder. Afsluitend met een vrolijke, fluweelzachte afdronk. Met recht: een superieure Ripasso. Een stoere, toegankelijke en doordrinkbare rode wijn en daardoor heerlijk bij vele gerechten.
Het verhaal achter de wijn
Ripasso is een klassieke wijn in Valpolicella, gemaakt volgens een traditioneel proces. Dat gebeurt door Valpolicella Superiore-wijn te vergisten met de schillen van de druiven die voor Amarone zijn gebruikt. Valpolicella Superiore wordt aan het eind van september gemaakt, na een korte indroging van de druiven, Amarone na een periode van minstens 100 dagen ‘appassimento’. Na de fermentatie van de Amarone gaat eind januari de Valpolicella Superiore op de schillen van de Amarone. De wijn ‘passeert’ de Amarone-druiven. Na een vergistingstijd van 20 dagen is er genoeg kleur en concentratie voor een fris-fruitige Ripasso met een touch van Amarone.
Heerlijk met
Pasta of lamsvlees met Italiaanse ragù, in rode wijn gemarineerde spare ribs, risotto met paddenstoelen, gerijpte kazen.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | Valpolicella DOC |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Corvina, corvinone, rondinella |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | kleine, eikenhouten vaten |
Alcoholpercentage | 14,5 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |