San Cassiano Recioto della Valpolicella DOCG

Eerste indruk

Bestaat het dan toch, het paradijs? Als het aan deze Recioto ligt wel. Dat leggen we je zo uit. Deze zoete rode wijn geurt naar rood fruit en jam. Vol, zwoel en geconcentreerd, met een lange afdronk. En, heel belangrijk, met fraai evenwicht tussen het rijke en het frisse, waardoor de spanning in deze intense wijn overeind blijft. De oudste wijngaard van San Cassiano bevindt zich op de flanken van Monte Paradiso, zo’n 400 meter boven zeeniveau. Daar groeien de druiven die grootvader Albino al in 1965 aanplantte. De heilige drie-eenheid corvina, molinara, rondinella zijn daar in perfecte harmonie en balans. Die druiven zijn doorgaans in september rijp en ruiken inderdaad naar… jam. Je vindt het allemaal in deze hemelse wijn terug.

Het verhaal achter de wijn

Recioto della Valpolicella kreeg in 2010 zijn eigen DOCG-status, de hoogst haalbaar officiële kwalificatie in Italië. De stijl van wijn maken echter, bestaat al veel langer in de wijnregio Veneto. Ook in de nabij gelegen DOCG’s Soave en Gambellara maken ze Recioto. De druiven voor die van San Cassiano worden met de hand geplukt, waarna de druiven 160 dagen(!) te drogen worden gelegd. Na 15 dagen fermentatie is er dan deze unieke zoete rode wijn die veelal alleen bij bijzondere momenten wordt geserveerd. En dan maken ze hem ook nog eens niet elk jaar. Alleen in oogstjaren waarbij de de klimatologische omstandigheden en de conditie van de ondergrond perfect zijn - want dat geeft die typische jamgeur aan Recioto.

Heerlijk met

Traditioneel bij Pandoro di Verona (kerstcake), koekjes, gebak en zoetigheid van bladerdeeg, chocoladetaart, donkere chocolade, aardbeien, tropisch fruit, kazen.

Details
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Valpolicella DOCG
Soort Rode wijn (zoet)
Druif Corvina, molinara, rondinella
Oogst Handgeplukt
Houtlagering kleine, eikenhouten vaten
Alcoholpercentage 14 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2015
Het best op dronk Nu tot 10 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het