San Cassiano Amarone della Valpolicella DOCG Riserva

Eerste indruk

Rood fruit, vanille, chocolade en koffie. Een volle, ronde, zachte wijn met een vastberaden karakter die de tijd heeft gekregen om zich van zijn beste kant te laten zien. De absolute top bij San Cassiano: Amarone della Valpolicella DOCG Riserva. Dan maar meteen het ezelsbruggetje voor het ontleden van Italiaanse wijnetiketten, we zijn nu toch bezig. De formule is [druivenras/soort wijn] uit [plaats] [kwalificatie] [toevoeging]. Kortom: een Amarone-wijn uit de streek Valpolicella met de allerhoogste kwalificatie in Italië (DOCG) en dan ook nog eens het beste in zijn soort van deze wijnmaker: Riserva.

Het verhaal achter de wijn

Alleen de druiven die groeien op de Monte Guala, een heuveltop in de Mezzane-vallei, gebruiken Mirko en zijn team voor deze Amarone Riserva. De aarde is er rijk aan kalksteen, wat zorgt voor elegantie in de wijn. Alleen de mooiste trossen van corvina, corvinone en rondinella worden geselecteerd en gedroogd volgens het Amarone-procedé. Daar geven ze de druiven uitgebreid de tijd voor. Maar liefst 120 dagen! Ook de vergisting is riant, dertig dagen, daarna rijpt de wijn nog 40 maanden in nieuwe eikenhouten vaten. Ten slotte krijgt de wijn nog flink wat tijd in de fles om tot rust te komen en uiteindelijk zijn weg richting onze kelders te vinden. Dat verklaart waarom we nu een oogstjaar aanprijzen dat al zo’n acht jaar achter ons ligt.
Van Monte Guala komt trouwens ook de prijswinnende olijfolie van San Cassiano. Doen ze er ook nog ‘even’ bij.

Heerlijk met

Stoofschotel met wortelgroenten uit de tajin, rijke pastagerechten, blauwe kazen, harde oude kazen, paddenstoelen, risotto en gegrild lamsvlees.

Details
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Valpolicella DOC
Soort Rode wijn (halfdroog)
Druif Corvina, corvinone, rondinella
Oogst Handgeplukt
Houtlagering kleine, eikenhouten vaten
Alcoholpercentage 17,5 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2014
Het best op dronk Nu tot 15 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het