San Cassiano Amarone della Valpolicella DOCG
Eerste indruk
Amarone zoals het bedoeld is. Zwoel en rijp, fruitig en fris. Oftewel, al het goede van dit godensap van gedroogde druiven - zonder door te slaan. De Amarone della Valpolicella van San Cassiano geeft je chocolade, koffie, vanille, zwart fruit, zoethout en leer. En dat alles in een fluweelzacht jasje dat nergens ooit te benauwd aanvoelt. Dit is de stijl van wijnmaker Mirko Sella, iemand die stevig in de traditie staat maar wel durft te vernieuwen. En dan bedoelen we zonder zijn Amarones steeds zoeter en voller te maken. Daar zwicht hij niet voor. Daarom lukt het hem een klassieker te produceren die 16 procent alcohol telt, en dat prachtig weet te verweven in het eindresultaat.
Het verhaal achter de wijn
Corvinone, door lokale kenners aangemerkt als de belangrijkste druif in Valpolicella, is een genereus druivenras dat zijn balans in bijzondere omstandigheden vindt. Daarom snoeien Mirko en zijn team gedurende het hele jaar veel trossen weg, zodat slechts 20 procent de rijpheid bereikt die voor Amarone ideaal is. Na de oogst worden de druiven te drogen gelegd op rieten matten. Voor een lange periode en op een lage temperatuur. Alleen dan krijg je zo’n complexe, krachtige wijn met structuur, frisheid en diepte die nog mooier wordt met lekkere gerechten erbij.
Heerlijk met
barbecue, rijke pastagerechten, blauwe kazen, gehaktballen, harde oude kazen, paddenstoelen, risotto en gegrild lamsvlees.
Details
Land | Itali |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | Valpolicella DOC |
Soort | Rode wijn (halfdroog) |
Druif | Corvina, corvinone, rondinella |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | kleine, eikenhouten vaten |
Alcoholpercentage | 16 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |