Podere Caprili Brunello di Montalcino

Eerste indruk

‘Een van de nobele Italiaanse B’s der oenologie’, vertelt de website van Podere Caprili. De ‘killer B’s’, zeggen sommigen zelfs. Naast Barolo en Barbaresco vullen wij dan maar in. Vergeet Bolgheri en Barbera niet, roepen weer anderen. Goed punt. Liever concentreren we ons hier op Brunello, di Montalcino om precies te zijn. Een terroirwijn gemaakt van niets anders dan sangiovese grosso die bekend staat om zijn elegantie, complexiteit en bewaarpotentieel.
We noteren: intens robijnrode kleur, breed uitwaaierende aroma’s van rode bessen, viooltjes en lavendel. Goed gebalanceerd, met zachte tannines die mooi zijn opgenomen in de structuur van de wijn.

Het verhaal achter de wijn

Even wat feiten op een rij. Van de vier wijngaarden met sangiovese voor deze wijn liggen er drie vlak bij de wijnmakerij. Ze liggen op een hoogte van 320 tot 340 meter. De bodem bestaat uit klei met flink wat losse stenen. De druivenstokken zijn 15 tot 40 jaar oud. Dan heb je een beeld. De fermentatie start spontaan met de van nature aanwezige gisten, waarbij de temperatuur in de rvs-tank op 26 tot 28 graden wordt gehouden. Vervolgens blijven de schillen nog zo’n tien dagen (soms langer) in het sap. Na langdurige rijping van 30 maanden in enorme eikenhouten vaten van 30, 40 en 60 hectoliter rust de wijn nog 9 maanden in de fles. Van het standaardmodel produceert Podere Caprili er in een gemiddeld oogstjaar meer dan 50 duizend, maar ook andere formaten worden benut - zij het in veel kleinere oplages. Zelfs flessen van 12 liter!

Heerlijk met

rood vlees, wild en gerijpte harde kazen.

Details
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino DOC
Soort Rode wijn (droog)
Druif Sangiovese grosso
Oogst Handgeplukt
Houtlagering 30 maanden in Slavonisch eiken
Alcoholpercentage 15 %
Serveertemperatuur 16-18°C

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het