Murva Estate Melaris

Eerste indruk
Een heet hangijzer in de smaakbeleving van wijn: mineraliteit. De een roemt wijnen erom, de ander houdt vol dat je dat niet kunt proeven. Dat er zelfs niet zoiets bestaat. Hoe dan ook, wat wordt bedoeld is een verzamelnaam van de in de bodem aanwezige mineralen - in welke vorm dan ook. Noem het steensoorten, noem het ziltigheid, sommige wijnen hebben er nou eenmaal meer van dan anderen. Dit is er zo een.
Een witte Italiaanse wijn van malvasia istriana die geurt naar gele perzik, exotisch fruit en gedroogde banaan. Zoete kruiden, amandel. In de mond droog, warm, zacht, fris en zeer smakelijk. Een volle wijn met een intrigerende en - daar komt ie dan - minerale persoonlijkheid.
Het verhaal achter de wijn
Murva houdt het simpel. Ze hanteren, bij het wijn maken, één formule voor wit en één voor rood. Bij wit: na de oogst in september een nacht op de schillen, fermentatie in rvs, rijping in 228 liter eikenhouten vaten, op de lies tot juli het jaar erna. Bij rood geldt ongeveer hetzelfde, behalve dat de rijpingstijden op de fles langer zijn.
Zo zie je pas echt wat het verschil maakt: druivenras, leeftijd van de stokken, ondergrond van de wijngaard, klimaat en leeftijd van de vaten - die is wél anders per wijn. Voor de Melaris gebruiken ze vaten van 5 tot 11 jaar oud. Dat betekent geen smaakinvloed van het hout maar wel de voordelen van micro-oxygenatie. Oftewel, een heel lichte zuurstofuitwisseling die de wijn zijn diepte en karakter geeft.
Heerlijk met
lichte pasta’s, visgerechten, gegrilde groenten, gegrilde kip en kalfsvlees.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Friuli |
Appellatie | Friuli Isonzo |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Malvasia istriana |
Oogst | Handmatig |
Houtlagering | Geen, 10 maanden op rvs |
Alcoholpercentage | 15 % |
Serveertemperatuur | 12-14°C |