Mont-Redon Réserve Gigondas rouge
Eerste indruk
Elegant en complex. Deze wijn bewijst het. De Gigondas Réserve Mont Redon heeft structuur en fijne tannines. Droog, maar met de subtiele sensatie van iets zoets. Rood fruit en kruiden bepalen de boventoon, waar het gaat om geur en eerst impressies. Of zoals de Amerikaanse wijncriticus John Gilman schrijft: ‘Een fijne en klassieke neus van rode en zwarte bramen, gerookt vlees, peper, garrigue en een fijne basis van aardse tonen met slechts een fluistering van eiken.’ Gilman gaf de 2018 van deze wijn liefst 93 van 100 punten. En hij was nog niet klaar: ‘Het is een diepe, volle wijn die perfect in balans is, met een superbe kern van fruit, een goede minerale onderstroom, pakkende, rijpe tannines en een lange, complexe afdronk.’ Mooi hè, wijnschrijverij?
Het verhaal achter de wijn
De wijngaarden voor deze Gigondas liggen midscheeps op de kalkrijke vlakten van de Dentelles de Montmirail, een bergketen ten westen van Vaison-la-Romaine (Vaucluse) met duizenden smalle, uitstekende pieken. De ligging boven zeeniveau zorgt voor een langzame rijping van de druiven en daardoor voor frissere, rode wijnen. Na de fermentatie verdwijnt 60 procent van het sap in nieuwe tot jonge eikenhouten Franse vaten. Zestien maanden later komt alles samen als de wijn de fles in mag. Daarna blijft de wijn nog enkele maanden op château om tot rust te komen. We mogen ook hier spreken van een GSM, maar het grootste aandeel heeft grenache noir: zo’n 80 procent. De resterende 20 wordt verdeeld over syrah en mourvèdre. Dat maakt dat deze wijnen hoewel stevig, complex en rijp, toch altijd elegant zijn en zeer doordrinkbaar.
Heerlijk met
rood vlees, wild of gerijpte kaas van koemelk.
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Rhône |
Appellatie | Gigondas |
Soort | Rood (droog) |
Druif | Grenache noir, syrah, mourvèdre |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Vergist op Frans eiken (60%) |
Alcoholpercentage | 14,5 % |
Serveertemperatuur | 15-18°C |