Mont-Redon Réserve blanc
Eerste indruk
Laten we deze eens aandachtig doornemen. Kleur: licht-goudgeel. Geur: citrus, wit fruit, bloemig, frisse kruiden. Smaak: citroen, perzik, witte peper, salie. Emotie: fijn in balans tussen fris en mollig, tussen sappig en kruidig. Voor een blend van viognier, grenache en roussanne is deze witte wijn opvallend verkwikkend, spannend en mondvullend. Een instap-witte Châteauneuf-du-Pape als het ware. Hulde! En dit pure, frisse sap laten we niet te lang liggen, we adviseren er het liefst binnen twee jaar na de oogst van te genieten.
Het verhaal achter de wijn
De technische kant op een rij: na de handmatige oogst in september worden de druiven met hele trossen tegelijk geperst. Als je dat zacht genoeg doet krijg je helder en licht sap, en met de potassium die op deze manier vrijkomt maak je frisse, knisperende wijnen. De fermentatie vindt plaats op een constante, koele temperatuur. En om de natuurlijke zuurgraad en de frisheid van de aroma’s te bewaren is er geen malolactische omzetting, het proces dat een boterig en filmend mondgevoel geeft zoals bij veel witte Bourgognes en Californische chardonnays. Dat heeft deze Réserve blanc dus niet, zoals we bij de eerste indruk al concludeerden. Om de wijn toch nog wat meer body en vulling te geven, rijpt het sap enkele maanden op de fijne gistcellen. Ten slotte mag de wijn in februari dan helemaal af de bouteille in.
Heerlijk met
lichte voorgerechtjes of amuses, gegrilde vis of ander zaligs uit de zee. Serveren op 8-10°C.
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Rhône |
Appellatie | Côtes du Rhône |
Soort | Wit (droog) |
Druif | Viognier, grenache blanc, roussanne |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen, gerijpt op RVS |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 10-12°C |