Mont-Redon Lirac rouge
Eerste indruk
Een GSM! Pardon? Ja, wat vroeger de hippe naam was voor je mobiele telefoon is al veel langer de afkorting voor een beroemde drie-eenheid aan druivenrassen in en om de Rhône: grenache, syrah en mourvèdre. Ook deze Lirac dus, aangevoerd door de meest Mediterrane druif van het stel, grenache noir. Jazeker, want er is ook een witte van. De donkere grenache is de op-één-na meest aangeplante druif in Frankrijk en komt van oorsprong uit Spanje. Je kent hem vast onder de naam garnacha. Een belangrijke druif voor stevige aroma’s en een lange rijpingstijd op vat. Wat je dan krijgt? Een diepdonkerrode kleur, een neus vol zwart fruit en geroosterde geuren, en een volle, krachtige afdronk. Voor de statistici onder ons: deze Lirac GSM is geblend in de verhouding 70-20-10.
Het verhaal achter de wijn
Bij de estate wines van Mont-Redon, in de praktijk: Lirac en Châteauneuf, werken ze volgens de methode lutte raisonnée in de wijngaard, ook wel: semi-biologisch. Groen werken als het kan, ingrijpen als het écht moet. In Frankrijk is daar een certificeringssysteem voor: Haute Valeur Environnementale (HVE). Hierbij staat de belasting voor het milieu door de landbouw centraal en werken druiventelers volgens een gerichte, op wetenschap gebaseerde, methode. En zo doet moderniteit zijn intrede in dit verder stokoude domein. De eerste wijnstokken van de wijngaarden dateren namelijk uit de Romeinse tijd, zo’n 2000 jaar geleden. Ze werden er aangeplant, beschut tegen de mistral, aan de voet van een heuvel met de naam: Mont-Redon. Vandaar.
Heerlijk met
bijna alle vlees- of wildgerechten, bij vele kazen en zelfs bij zoet waar chocolade bij komt kijken - probeer het eens!
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Vallée du Rhône |
Appellatie | AOC Lirac |
Soort | Rood (droog) |
Druif | Grenache noir, syrah, mourvèdre |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen, gerijpt op RVS |
Alcoholpercentage | 14,5 % |
Serveertemperatuur | 15-18°C |