Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape blanc

Eerste indruk

Met maar zes procent van de totale productie ter plaatse een wijn die je gerust zeldzaam mag noemen. Rode Châteauneuf-du-Pape, die kent iedereen wel. Maar witte? Châteauneuf-du-Pape blanc is een prestigieuze cru uit de zuidelijke Rhônevallei. Dat zijn grootse wijnen die jong heerlijk zijn, fris en rond, maar ook tientallen jaren bewaard kunnen blijven. Heb je dat geduld, dan krijg je er geuren van acaciabloesem en honing bij. Kortom, een wijn die met de tijd steeds interessanter wordt. Let op: hier is wel iets bijzonders aan de hand. Want het is of, of. Drink de wijn óf jong, binnen 3 tot 4 jaar, óf vanaf 7 tot 8 jaar na de oogst. Waarom? Wijn ontwikkelt zich in de fles. Dat gaat in fases. Tussen die fases in, is de wijn niet op zijn allerlekkerst, of spannendst. Dan laat je die gewoon even lekker zijn ding doen.

Het verhaal achter de wijn

Aan de linkeroever van de rivier de Rhône, tussen Orange en Avignon, vind je Châteauneuf-du-Pape. De wijngaarden voor deze witte kennen een ondergrond van grote kiezelstenen of kalksteen. Die twee terroirs worden geblend tot de gewenste stijl en smaak. Maar wacht eens even, hoor ik je denken, Orange en Avignon liggen op de kaart toch réchts van de rivier? Klopt. Alleen de regel is: links of rechts wordt bepaald door met je gezicht in de richting van de zee te staan. Dus als het ware met de rivier stroomafwaarts tussen je benen. En dat geldt dus ook voor Bordeaux, de Loire, et cetera. Hebben wij niet bedacht, maar het is een handig weetje.

Heerlijk met

ganzenlever, oesters, roerei met zwarte truffel en risotto met coquilles en parmezaan.

Details
Land Frankrijk
Regio Rhône
Appellatie Châteauneuf-du-Pape
Soort Wit (droog)
Druif Grenache blanc, roussanne, picpoul blanc, clairette, bourboulenc
Oogst Handgeplukt
Houtlagering Geen, gerijpt op RVS
Alcoholpercentage 13,5 %
Serveertemperatuur 12-14°C

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het