Mendel Unus
Eerste indruk
Intense, inktachtige kleur, bijna zwart met een purper randje. Dat is letterlijk de eerste indruk als je in je glas tuurt. Dan ontdek je vers fruit: zwarte kersen, pruimen, blauwe bessen en krieken. Iets van drop. Daarna, kruiden als roze peperkorrels, cederhout, chocolade, vanille en tabak. De Unus van Mendel is een gelaagde wijn, intens, stevig, en toch elegant en in balans. Hoe dat kan? Het is de perfecte combinatie van cabernet sauvignon en malbec. Nou vooruit, met een mespunt petit verdot. De cabernet, duidelijk aanwezig met zijn rijpe tannines, geeft structuur aan de wijn. De malbec zorgt voor complexiteit, zachtheid en body. De Médoc-druif petit verdot is er voor kleur en kracht. Dat geeft een wijn met flink wat alcohol maar die 14,5 procent staat hem goed. Hem? Ja hem.
Het verhaal achter de wijn
Behalve drie druivenrassen zijn er ook drie verschillende wijngaarden nodig om tot deze charmante krachtpatser te komen. De wijnstokken groeien op hoogtes tussen 950 en 1.100 meter boven zeeniveau. De malbec van zeer oude, rond de 90 jaar, en de cabernet juist van relatief jonge planten. Deze zijn in 1993 aangeplant. Dit is een wijn met een lange adem, kun je zo nog 20 jaar wegleggen. Dan zul je vaak zien dat ie ook met geduld is gemaakt en dat klopt. Na 16 maanden houtrijping, rust de Unus nog 12 maanden in de fles om alle smaken optimaal bij elkaar te laten komen. En dat belonen de wijnkenners met hoge scores. Robert Parker’s Wine Advocate gaf 94 punten en James Suckling zelfs 96, op de schaal van 100! Advies: decanteren, wordt ie iets zachter van. Zeker als je er iets bij eet. Nu we het erover hebben…
Heerlijk met
lam, (gekruid) rood vlees, kalamata-olijven.
Details
Land | Argentinië |
---|---|
Regio | Mendoza |
Appellatie | Mendoza |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Cabernet sauvignon, malbec, petit verdot |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 16 maanden op Frans eiken |
Alcoholpercentage | 14,5% |
Serveertemperatuur | 16-18°C |