Mendel Semillon
Eerste indruk
Dat de druiven voor deze witte wijn op 1.100 meter hoogte groeien, proef je en ruik je. Voorjaarsbloemen, een alpien grasveld waar een beekje met ijskoud smeltwater doorheen meandert. Een verdwaalde lelie. Verder acacia en wit fruit zoals peer, aangevuld met ananas, gedroogde abrikozen en een lik honing. Het is rond, vol en zacht en verrast dan in de afdronk nog een keer met een krachtige bos kruiderij - zoals salie. Met je glas in je hand wandel je als vanzelf richting de keuken om spontaan wat lekkers te maken van wat je eigenlijk gewoon nog hebt liggen. Een wijn die aanspoort tot improvisatie, tot het moment pakken en simpelweg te genieten.
Het verhaal achter de wijn
Semillon is een van de druivenrassen die zich ultiem lenen voor zoete wijnen. Denk aan Sauternes. Weetje: in Frankrijk en omstreken geschreven met accent op de é, daarbuiten (Zuid-Afrika, Australië, VS en dus ook in Argentinië) consequent zonder: semillon. Dat zoete, dat doen ze hier nou net niet. Bovendien is deze druif een makkelijke en gedijt in koele tot zelfs sub-tropische omgevingen. Uiteraard ieder met een eigen stijl. Bij Mendel dus in een droge. Van druivenstokken uit 1942 die ‘ungrafted’ zijn, dat betekent: niet geënt op Amerikaanse onderstokken, zoals bijna elke andere druif op aarde. Uniek!
Heerlijk met
rijke visgerechten, risotto met zeevruchten, sateh van kip of varken.
Details
Land | Argentinië |
---|---|
Regio | Mendoza |
Appellatie | Uco Valley |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Semillon |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 15% zes maanden vergist op nieuw Frans eiken |
Alcoholpercentage | 13,8% |
Serveertemperatuur | 12-14°C |