Mendel Finca Remota
Eerste indruk
De naam van de wijn, ‘afgelegen boerderij’ in het Spaans, zegt eigenlijk al veel over deze spannende Malbec uit Argentinië. Afgelegen, afwachtend, aarzelend bijna. Pas als je walst komt het bescheiden beest in de malbec los. Ruime glazen dus, voor extra lucht. Of karafferen, mag ook. Dan tref je diepdonker kersengeweld. Met een bosbesje of drie, wat laurier, een handvol violen. Machtig opeengepakt, in samengebalde kracht, geeft de wijn zich langzaam. Om na een schitterende, lange finale stilletjes de luiken achter zich dicht te trekken. Een wijn om in alle rust van te genieten.
Het verhaal achter de wijn
De druiven voor deze grote vriendelijke reus komen van een kleine wijngaard in Altamira, in de Uco-vallei, zo’n 1.100 meter boven zeeniveau. Van ‘wilde’ druivenstokken van rond de 70 jaar oud. Bijzondere omstandigheden dus. Oogst en selectie van de druiven gebeuren altijd handmatig, de opbrengst is een karige 4 duizend kilo per hectare - maar wat een fruit!
Na een kleine twee jaar rust in nieuwe, Franse, eiken vaten gaat de wijn pas de fles in. Ongefilterd. Een complexe wijn in een beperkte oplage die je heel, heel lang kunt bewaren. Of waar je nu al van geniet.
Als bonus 96 punten van Tim Atkin MW en 95 Parkerpunten voor de 2015: ‘Een uitstekend voorbeeld van een single-vineyard Malbec uit Altamira (Uco Valley), met de herkenbare tannines van dit druivenras groeiend op een kalksteenbodem. Een expressief karakter en een krijtachtige mineraliteit. Gebalanceerd, smakelijk en geconcentreerd.’
Heerlijk met
rood vlees van de bbq, filet mignon, spare-ribs of wild zwijn.
Details
Land | Argentië |
---|---|
Regio | Mendoza |
Appellatie | Uco Valley |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Malbec |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Vergist op Frans eiken |
Alcoholpercentage | 14,65 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |