Mendel Cabernet Franc
Eerste indruk
Een rode wijn van een druif die het typisch goed doet in koelere klimaten, maar zeker niet minder in Argentinië, bewijst deze cabernet franc. Als je genoeg de hoogte in gaat - geen probleem. Je herkent hem dan ook direct aan de frisse kersengeur, de groene paprika en het mespuntje grafiet. De wijn is na het openen nog wat verlegen - dus geef hem de ruimte. Dan krijg je behalve rood fruit, laurierdrop en een bescheiden lik hout in je riante glas. Ondanks zachte tannines toch een stevige wijn, die zich vooral bij eten goed laat smaken. Laten we dat maar doen dan.
Het verhaal achter de wijn
Of deze keer, achter de druif. Cabernet franc is een liefhebberswijn. Voor mensen die van subtiele(re) smaken houden, van energie en van een druif die zijn afkomst duidelijk weergeeft. Het is niet zo’n moeilijke jongen, die ‘franc’. De kleine trossen, en ook relatief kleine druiven, laten zich gemakkelijk telen. Groeien ook bijna op elke ondergrond. Bovendien is het een heuse oerdruif: het is één van de voorvaderen van cabernet sauvignon, die ontstond uit een kruising met sauvignon blanc. Weet je dat ook weer.
Een prijspakker ook, zoals veel meer wijnen van Mendel. De 2018 ontving van wijnrecensent James Suckling 94/100 punten. Knap.
Heerlijk met
gerechten die met peper en verse kruiden op smaak zijn gebracht, verschillende vleesgerechten, charcuterie, pasta’s met een tomatensaus, medium tot harde kazen én geitenkaas.
Details
Land | Argentinië |
---|---|
Regio | Mendoza |
Appellatie | Mendoza |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Cabernet Franc |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Vergist op Frans eiken |
Alcoholpercentage | 14,3% |
Serveertemperatuur | 16-18°C |