Le Salette La Marega Amarone della Valpolicella Classico DOCG
Eerste indruk
De kleur is bijna bruisend, helder rood met wat roodbruine randen. Zeer diepe, donkere, geconcentreerde geur. Aards, bijna dierlijk. Met opeengepakte fruittonen, als nog warme zelfgemaakte kersenjam - zonder dat zwoele. Je neus denkt aan verleidelijk zoet, terwijl je hoofd al weet dat we bij een droge rode wijn uitkomen in de mond. Kruidige, opwarmende winterthee, met kaneel en vanille, afgemaakt met een frisse steranijs. Met in het centrum de constante van die typische amarenekersensmaak. Zonder de suiker.
Het is hartig, het is puur, het is fris fruit, drop en hout. Het is alles. In één wijn. Knap.
Het verhaal achter de wijn
Na zorgvuldige selectie van de rijpe druiven tijdens de handmatige oogst drogen de diverse druivenrassen (zie onder) geduldig en natuurlijk op rieten matten. Na vier maanden mogen ze dan eindelijk de pers in. Tegen die tijd wegen ze nog maar 60 procent van toen ze geplukt werden. Dat betekent meer suiker, meer smaak en dus een krachtig eindresultaat.
Dat is er pas na 30 maanden in Slavonisch eiken, gevolgd door 6 maanden flesrijping. Maar dan heb je wel iets magisch in de fles dat nog jaren goed blijft.
Heerlijk met
geroosterd en gegrild vlees, wild, pasta met vlees of zware sauzen, porchetta met brood, gehakt of tartaar en rijpe, oude kazen.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Valpolicella |
Appellatie | Amarone della Valpolicella Classico DOCG |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Corvina en corvinone (70%), rondinella, oselata, dindarella (30%) |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | In Slavonisch eiken |
Alcoholpercentage | 15,5 % |
Serveertemperatuur | 18°C |
Jaargang | 2017 |
Het best op dronk | Nu tot 12 jaar |