Le Salette I Progni Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore
Eerste indruk
Klassieke wijn, klassieke indruk. Maar dan van het hoogste niveau. Helder robijnrood. Warme, diepe geuren van rood en zwart fruit. Roestig Italiaans prikkeldraad na een zomerse regenbui. Een vers afgesneden plak metworst. Het ruikt - kort gezegd comfortabel: zacht, smeuïg en kruidig. En die kruidigheid krijg je direct terug in de smaak met verwarmende specerijen als kaneel. Huisgemaakte kersenjam en een zwart pepertje. Deze ripasso heeft een opvallend rechtlijnige, frisse, sappige afdronk die lang nazingt. Met het passeren van de gebruikte, gedroogde Amarone-druifjes voor niets anders dan de finishing touch. Zo hoort het.
Het verhaal achter de wijn
I Progni is de naam van de wijngaard waar de druiven voor deze wijn vandaan komen. Een single vineyard-wijn dus. De locatie staat bekend om zijn uitstekende positie richting de zon en temperatuurverschil tussen dag en nacht. Het is altijd belangrijk voor de frisheid van de wijn dat druiven ‘s nachts goed kunnen afkoelen. En het zorgt ervoor dat de wijn een langere houdbaarheid heeft en het terroir goed weergeeft.
De handmatige oogst vindt plaats in september, gevolgd door acht tot tien dagen maceratietijd op 20 tot 24 graden. Een tweede fermentatie van de Valpolicella Classico gebeurt in februari, dat doen ze op de zoete, gedroogde druiven (de ripasso-techniek). Ten slotte rijpt de wijn nog achttien maanden in eiken vaten. Gaat ie gegarandeerd nog tien jaar mee.
Heerlijk met
pasta met groente, risotto met asperges, paddenstoelen of pompoen, vlees- of groentenlasagne. Maar ook: vlees van de bbq en gerijpte kazen.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Valpolicella |
Appellatie | Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Corvina en corvinone (70%), rondinella en oselata (30%) |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | In eiken tonneaux |
Alcoholpercentage | 14 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |
Jaargang | 2019 |
Het best op dronk | Nu tot 10 jaar |