Le Salette Ca’ Carnocchio Rosso Veronese IGT

Eerste indruk
Fluweelrood dat aan de randen iets van de leeftijd verraad. Mooi, want dit soort wijnen wil je niet te jong drinken. Vandaar: rood fruit met tertiaire noten van sigaar, thee en hout. Gevolgd door salmiak, grafiet, carboleum en jodium. En het houdt niet op want we ontdekken in de mond amarenekersen, kaneelstok en vanille rond een frisse kern van rijp rood fruit. Warme smaken. De vloeibare versie van comfort food.
Net als bij de andere wijnen van La Salette is er de lange, friszure afdronk die deze rode droom overeind houdt. Wat een evenwicht. Nu (al) op dronk.
Het verhaal achter de wijn
De naam van de wijn is - zoals vaker in Italië - de naam van de wijngaard. Ca’ staat voor casa, huis. ‘Nocchio’ komt van het Italiaanse woord ‘scornocio’, wat in Veronees dialect kraaien betekent. Die bezoeken deze wijngaard graag, zo gaat het verhaal. Waarschijnlijk vooral in oogsttijd, stellen we ons zo voor. De handmatig geoogste druiven drogen 2 tot 3 maanden ‘aan de lucht’ en verliezen in die tijd zo’n 30 procent van hun gewicht. Minder water, meer smaak! Ottenuto da uve leggermente appassite, vermeld het etiket daarom.
Na 24 maanden in barriques en 6 maanden in de fles is de wijn klaar om geschonken te worden. Maar maak vooral geen haast, tot 15 jaar na de oogst blijft deze wijn in topvorm.
Heerlijk met
pasta met groente, risotto met asperges, paddenstoelen of pompoen, vlees- of groentenlasagne. Maar ook: vlees van de bbq en gerijpte kazen.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Valpolicella |
Appellatie | Rosso Veronese IGT |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Corvina en corvinone (90%), rondinella en oselata (10%) |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | In Slavonisch eiken |
Alcoholpercentage | 14,5 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |
Jaargang | 2019 |
Het best op dronk | Nu tot 10 jaar |