Le Calcinaie Ingredienti: Uva.
Eerste indruk
Alsof je de wijnmakerij binnenloopt. Iedereen die wel eens een rondleiding door wijnkelders heeft gehad snapt wat we bedoelen. Een stevige, wat boertige geur met rijpe frambozen, bessen en frisse kersen. Iets van Italiaanse worst na enige tijd in het glas. Een veegje roest op de achtergrond. Zoet, zilt én sappig. Met een lange, fijne afdronk. Een secuur, zeker en solide werkje waarin wijnmaker Simone Santini grandioos slaagt. Want wijn maken zonder poespas vergt vakmanschap: zoals Mondriaan eerst het klassieke vak leerde om later zoveel mogelijk weg te kunnen laten (zie onder).
Het verhaal achter de wijn
Ingredienti: Uva. is een biologische wijn van een amper één hectare kleine wijngaard. Van de bijna 20 jaar oude sangiovese-stokken komen per jaar maximaal 5.000 flessen. Simone maakt de wijn zonder toegevoegd sulfiet. Maak je wijn, dan zit er sulfiet in, dat is inherent aan het vergistingsproces. En staat ook altijd netjes op het etiket. In deze wijn vind je geen éxtra sulfiet, iets dat regulier wel gebeurt uit oogpunt van houdbaarheid en stabiliteit. Dat heeft ‘Uva’ dus niet nodig. Fermentatie en rijping doet Simone in rvs tanks. Zo krijg je een levendige, pure wijn waarin het fruit de hoofdrol krijgt.
Heerlijk met
salami, (Toscaanse) ham of pasta met een wildragout, groene bonen en pecorino.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | San Gimigniano (Toscane) |
Appellatie | Toscana IGT |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Sangiovese |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 14 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |