Le Calcinaie Gabriele Toscana IGT
Eerste indruk
De ene geur is de ander niet. In deze rode Toscaan ruik je als eerste roestig ijzer (of bloed, zeggen sommigen). Misschien niet wat je verwacht, maar wel echt waar. Let er maar eens op. Snel daar achteraan - of overheen misschien wel - friszure kersen, kruiden zoals munt en salie, warm donker fruit zoals rijpe bramen en pruimen.
Met fijne, zachte, rijpe tannines, smakend naar frisse én rijpe rode en zwarte vruchten. Een biowijn met lengte en kruidigheid die in die finale een zalige ziltigheid achterlaat. Deze diepe, donkere en gulle wijn drinkt gevaarlijk soepel weg en blijft interessant na een glas of wat! En daarin schuilt de hand van een fantastische wijnmaker: Simone Santini.
Het verhaal achter de wijn
Meestal is de regel: hoe minder specifiek de plaatsaanduiding, hoe minder de kwaliteit van de wijn. Zijn wij blij dat dit weer zo’n mooie uitzondering is. Simone maakt deze wijn van de Franse druif merlot. Vroeger moest chianti voor 70 procent uit sangiovese en voor 30 procent uit witte druivenrassen bestaan. Nu mag dat ook 100 procent rode druiven zijn, maar nog steeds minstens 80 procent sangiovese. Met maximaal 15 procent merlot had deze wijn nog voor Chianti door kunnen gaan, daarin is Simone een beetje eigenwijs geweest. Dan werk je dus niet volgens de lokale regels, en zak je een treetje in classificatie - maar niet per se in kwaliteit!
Heerlijk met
Pasta met konijn, coq au vin, gegrild rood vlees of gekruide Alpenkazen.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | San Gimigniano (Toscane) |
Appellatie | Toscana IGT |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Merlot |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 36 m. op grote Oostenrijkse vaten |
Alcoholpercentage | 15 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |