Ktima Pavlidis Thema rood

Eerste indruk

De kleur van je wijn beoordelen? Schenk een beetje in en houd je glas voor een witte achtergrond. Dan zie je bij deze Griekse blend bijvoorbeeld zijn heldere, robijnrode tint. Tegen het paars aan, als een rood fluwelen gordijn.
Steek je neus in het glas en ruik. Wals met de wijn en ruik nog eens. Merk je het verschil? In dit geval overvalt je de diepe, warme kruidigheid. Het donkere fruit: de bessen, bramen en kersen. Maar ook: pure chocolade, rook en vanille.
We gaan proeven. Bosbes, fris-zure kers, zwarte peper en iets salmiak. Een fijne structuur, diepte in de smaak, met veel sappigheid en een lange afdronk.
De rode Thema van Ktima Pavlidis is een stevige rode wijn die fijn drinkt, met voldoende aantrekkingskracht voor een tweede slok. Maak daar glas van.

Het verhaal achter de wijn

De helft van deze wijn bestaat uit syrah, een wereldberoemde druif. Wat de relatie met Griekenland is? Er is sprake van een Grieks eiland met dezelfde naam, maar verder dan Syros (ten zuidoosten van Athene) komen we niet. Sommige historici geloven dat syrah 500 jaar eerder door de Grieken werd verbouwd dan de Romeinen dat in Frankrijk deden. Dat is nooit bewezen. Onderzoek toont wel aan dat dit druivenras zijn oorsprong heeft in de Franse Noord-Rhône.
Niettemin is syrah in korte tijd populair geworden onder Griekse wijnmakers. Vooral in het noordelijk deel van het land, in combinatie met lokale druivenrassen. Die maken ze het liefst in een nieuwewereldstijl. Met flink alcohol, lange extractie, een dichte structuur, krachtige tannines, een gemiddelde zuurgraad en milde aroma’s van zwart fruit, viooltjes en kruiden. Die theorie staat als een huis, net als deze wijn. Vandaar het advies: karafferen!

Heerlijk met

harde, rijpe kazen, vleesgerechten, wild, gevogelte, worst, gegrilde groenten.

Details
Land Griekenland
Regio Drama
Appellatie IGP Drama
Soort Rode wijn (droog)
Druif Agiorgitiko (50%), syrah (50%)
Oogst Handmatig
Houtlagering Geen
Alcoholpercentage 14 %
Serveertemperatuur 17-18°C
Jaargang 2021
Het best op dronk Nu tot 15 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het