Ktima Pavlidis Emphasis Assyrtiko Single Vineyard

Eerste indruk

Een diepe kleur van heldere laagjes geel: van stro tot goud. Citrus, witte bloemen, iets van zongedroogd fruit en volop kruidigheid. Je neus dieper in het glas zou je houtrijping kunnen bespeuren. Maar neen, na zachtjes persen en langzame fermentatie in inox, is het de zes maanden op de gisten (sur lie) die deze wijn zijn diepgang en rondheid geeft (zie onder voor details).
In de mond: rijpe citroen, grapefruit en een verse twist aan de wittepepermolen. Zilte kracht, spanning, energie, lengte. Een witte wijn die prikkelt, verkwikt en dorstig maakt. Niet voor niets beloond met mooie scores van Jancis Robinson (17/20), Wine Advocate (90/100) en diverse wijnconcoursen.

Het verhaal achter de wijn

Die ene wijngaard waar de druiven voor deze assyrtiko vandaan komen draagt de prachtnaam Perichora. Op een helling met een hoogte van tussen de 280 en 450 meter boven zeeniveau voor de nodige nachtelijke afkoeling. De ondergrond van mergel en kalksteen zorgt voor een goede waterhuishouding in de wijngaard en geeft de wijn zijn slanke, zilte karakter. Om de typische aroma’s en frisheid van de assyrtiko-druif te behouden is de oogst altijd ‘s nachts. Hierna gaan de trossen in zijn geheel de pers in en volgt er fermentatie op de schillen, op lage temperatuur in RVS. Een rijpingsperiode van zes maanden op de ‘lies’ geeft de wijn voldoende body om een perfecte balans te creëren met alle andere smakelijke aspecten van deze witte Griekse wijn. Στην υγειά σας (Proost).

Heerlijk met

Griekse zomergerechten, vis, salades, pasta met pesto, risotto, ‘vette’ kaas.

Details
Land Griekenland
Regio Drama
Appellatie IGP Drama
Soort Witte wijn (droog)
Druif Assyrtiko
Oogst Handmatig
Houtlagering Geen
Alcoholpercentage 13,5 %
Serveertemperatuur 9-11°C
Jaargang 2022
Het best op dronk Nu tot 7 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het