Ktima Pavlidis Emphasis Agiorgitiko Single Vineyard

Eerste indruk

Deze rode Griekse wijn van één druivenras en ook nog eens van één enkele wijngaard is helder robijnrood van kleur. Ruikt naar fris rood en zwart fruit. Van kers tot bes, van framboos tot braam. Een vleug hout en een spoortje ijzer. Salmiak en luciferkopje. De leeftijd van deze gerijpte wijn gaat tellen, op een goede manier. Dat krijg je na 14 maanden houtopvoeding en nog eens 12 maanden rust in de fles.
De Ktima Pavlidis Emphasis Agiorgitiko is een kranig typje, met veel houvast in de mond, diepe, gelaagde smaken en… er zit beweging in. Energie, dynamiek, spanning - dat houdt een wijn interessant. We noteren zoethout, sap, fruit, lengte. Een lekkere balans tussen kracht en drinkbaarheid, een regelrecht compliment aan de wijnmaker. Zeker ook gezien een alcoholpercentage van 15 procent dat perfect past bij dit soort genietwijn.

Het verhaal achter de wijn

En dan met name achter de druif. Agiorgitiko is de meest aangeplante rode druif in Griekenland. Zeer waarschijnlijk afkomstig uit Argolida en Korinthia in het oostelijk deel van de Peloponnesos. De naam betekent: druif van Sint George, blijkbaar vernoemd naar de kleine kapel in Nemea, meer naar het noordoosten. Vandaar ook zijn alternatieve naam: mavro nemeas (‘zwart uit Nemea’).
Van dit druivenras kun je frisse, fruitige rosé’s maken en geconcentreerde, tanninerijke rode wijnen met bewaarpotentieel - en alles daartussenin. Sinds 2012 is de kwaliteit van agiorgitiko dankzij virusvrije klonen van de plant omhoog geschoten. Niet alleen in en om Nemea, maar ook in Attiki in het oosten en Macedonië in het noorden van het land. Precies: waar Ktima Pavlidis al 25 jaar kwaliteit levert.

Heerlijk met

harde, rijpe kazen, geroosterde vleesgerechten, lam.

Details
Land Griekenland
Regio Drama
Appellatie IGP Drama
Soort Witte wijn (droog)
Druif Agiorgitiko
Oogst Handmatig
Houtlagering Geen
Alcoholpercentage 15 %
Serveertemperatuur 14-18°C
Jaargang 2018
Het best op dronk Nu tot 12 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het