Hartl Ried Rosenberg Blaufränkisch

Eerste indruk
Een warme zomerdag in de alpenweiden. Je wandelt langzaam omhoog langs een lastig bergpad tot je een rotspunt ontdekt waar een oud, ijzeren kruis op is geplaatst. Het was hard werken maar het uitzicht is fenomenaal.
We proeven de Ried Rosenberg Blaufränkisch van Toni Hartl. Een rode Oostenrijkse wijn met een straf, strak en mineraal karakter. Droog, complex en een sappige lengte waar wat zwarte peper in opduikt. Een werkpaard, je proeft bijna dat de druifjes het niet makkelijk hebben gehad. Maar juist dat geeft deze wijn iets extra’s. Die is speels, spannend en heerlijk eigenwijs.
Het verhaal achter de wijn
Over Blaufränkisch. Of eigenlijk, blaufränkisch - met de kleine b. Hebben we zo afgesproken: een hoofdletter als het over de wijn gaat, een kleine letter als het over het druivenras gaat. Heb je weleens gehoord van lemberger, borgonja of kékfrankos? Allemaal blaufränkisch. Dit druivenras kent zijn oorsprong in Austro-Hongaarse tijden en DNA-onderzoek wijst uit dat ergens in Dalmatië (Kroatië), Oostenrijk of Hongarije de bron ligt. Waar precies, dat is nog steeds niet zeker. In Oostenrijk is het na zweigelt de meest aangeplante druif, de meeste planten staan in… Burgenland.
Heerlijk met
gekookt of gegrild rundvlees, lamsvlees, wild, stoofschotels.
Details
Land | Oostenrijk |
---|---|
Regio | Burgenland |
Appellatie | Leithaberg DAC |
Soort | Rood (droog) |
Druif | Blaufränkisch |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | nvt |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Serveertemperatuur | 16-17°C |