Hartl Ried Reysenberg Pinot Noir

Eerste indruk
Een ‘waarschuwing’ vooraf: Hartl maakt deze speciale reservewijn alleen in jaren met bijzonder gunstige weersomstandigheden. Dat je weet dat er niet al te veel van is.
Waar hebben het dan over? Wilde bessen en cassis, fijne balsamico, subtiel zoethout, wat grafiet en zoals de maker het zelf graag omschrijf ‘donkere mineraliteit’. Sappige, rijpe kersen, iets van sinaasappel. Een bite, fris en wat zoets. Zilt in de afdronk - komt die mineraliteit weer om de hoek kijken. Ongekende balans en lang te bewaren. Of om nu van genieten!
Het verhaal achter de wijn
Een regel die vaak opgaat: Neemt het productieproces veel tijd in beslag? Grote kans dat je die wijn ook lang kunt bewaren. Deze Pinot Noir gaat pas na ruim 2,5 jaar de verkoop in. Na de oogst volgt 24 dagen spontane gisting in open houten vaten, daarna 24 maanden rijping in houten vaten van 600 liter en na het bottelen nog eens zes maanden flesrijping.
Reysenperg is een wijngaard op de Goldberg in Reisenberg, sinds 2016 een officiële, Oostenrijkse ‘Cru’. Deze locatie met veel los gesteente bestaat uit lössbodems met kalksteen, ijzer en doorlatende klei. Fascinerend hoe deze ondergrond zorgt voor delicate elegantie en verfijnde complexiteit.
Heerlijk met
gekookt of gegrild rundvlees, lamsvlees, wild, stoofschotels.
Details
Land | Oostenrijk |
---|---|
Regio | Burgenland |
Appellatie | Reisenberg |
Soort | Rood (droog) |
Druif | Pinot noir |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 24 maanden in vaten van 600 liter |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Serveertemperatuur | 15-16°C |