Hartl Ried Thenau Syrah

Eerste indruk
Je wandelt een licht glooiende weide op. De lucht is fris, de zon komt voorzichtig tussen de stapelwolken door. Je stopt bij een oude boerenschuur, jaagt een paar loslopende kippen weg en opent de ruwhouten deuren. In een paar kratten zie je vers geplukte bramen en zwarte bessen. Aan het plafond hangen worsten te drogen. Je haalt diep adem. Dit is het.
Dat is de sfeer die deze wijn oproept. Wat je ruikt en proeft. Warme kruidigheid, zwart fruit, hout en specerijen. Zwarte peper meldt zich. Deze Oostenrijkse Syrah is riant en ruig, maar gecontroleerd. Fris, intens en diep maar opvallend makkelijk drinkbaar. Een klasse apart.
Het verhaal achter de wijn
Syrah is in Oostenrijk nog vrij onbekend. De druivenbijbel Wine Grapes van Jancis Robinson et co rept met geen woord over de aanplant van het van oorsprong Franse druivenras uit de Rhône in dit alpenland. Wel over Zwitserland, waar het vooral in Valais/Wallis succesvol is. Het is dan ook pas sinds 2001 dat syrah officieel toegestaan is als ‘Qualitätswein’ in Oostenrijk. Inmiddels staat er een kleine 150 hectare aangeplant met deze kruising van mondeuse blanche en dureza, waarvan ruim 100 in Burgenland.
Heerlijk met
tapas, gegrild vlees, paella, lamsvlees, spareribs en runderfilet, wild en gevogelte.
Details
Land | Oostenrijk |
---|---|
Regio | Burgenland |
Appellatie | Leithaberg DAC |
Soort | Rood (droog) |
Druif | Syrah |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 21 maanden in kleine vaten |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Serveertemperatuur | 16-17°C |