Domaine La Florane XII Les Douze

Eerste indruk
Het begint met de heldere, relatief lichte rode kleur. Een flink contrast met de geur. Zwart fruit en dito thee. Gedroogd, zwaar hout, zoals dat vroeger ging met een laag carbolineum. En toch ook de frisse fruitigheid van frambozensiroop, afgemaakt met vers gemalen zwarte peper en laurier. Dat geeft sap, levendigheid, zelfs een onverwachte lichtheid. Puur drinkplezier voor nu of over enkele jaren.
Gemaakt van druiven afkomstig van de beste wijngaarden van het domein. Percelen die een samensmelting van alle terroirs, hellingen en hoogtes vertegenwoordigen. En dat alles gevat in één wijn. Een rode wijn, waar ook zeven verschillende witte druivenrassen in zitten - raar maar waar. Hoe dat zit? Je leest het hieronder.
Het verhaal achter de wijn
Want Les Douze heet niet voor niets zo. Ze is namelijk gemaakt van twaalf verschillende druivenrassen, rode én witte. Zoals je misschien kent van Châteauneuf-du-Pape. Te veel om op te noemen? Zeker niet: marsanne, roussanne, grenache blanc, clairette, bourboulenc, piquepoul (picpoul) en viognier als het gaat om wit. Aangevuld met syrah, grenache noir, cinsault, carignan en mourvèdre voor rood. Qua variatie in de minderheid, maar het sap van de rode druiven bepaalt 75 procent van de blend.
Die twaalf vergisten gezamenlijk (co-fermentatie) met hele trossen in eivormige betonnen vaten. Met nog eens 12 maanden rijping ‘sur lies fines’ om het af te ronden. Dan heb je een bijzondere biologische rode wijn in beperkte oplage van nog geen 4000 flessen per oogstjaar.
Heerlijk met
gegrild rood vlees, stoofschotels, wild.
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Rhône |
Appellatie | Vin de France |
Soort | Rood (droog) |
Druif | 12 verschillende (zie boven) |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen, 12 mnd in betonnen ei |
Alcoholpercentage | 14,5 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |