Giannitessari DUE IGT Veneto Rosso

Eerste indruk
Op het toneel gaan twee zachtfluwelen gordijnen van flonkerrobijn open. Naar voren stappen rijpe kersen en malse pruimen. Achter de coulissen houdt zich meer stoer rood fruit schuil. Ervaren acteurs met een standvastig karakter. Stevig in hun vel. Er wordt gezongen en gedanst. Warme kruiderij maakt zich bij het walsen los. Een lied over sappig kersensap, pianissimo, in crescendo naar een finale die de tongen streelt. Licht schuurt, zelfs. Als appelstroop met een drupje marmite.
We hebben het toch echt over wijn: merlot en cabernet franc à la ripasso.
Het verhaal achter de wijn
Due, twee in het Italiaans, staat voor een aantal dingen in deze wijn. Ten eerste de twee gebruikte internationale druivenrassen: merlot en cabernet franc. Een blend die vooral bekend is in Bordeaux. Merlot zorgt voor zachtheid en rijpe fruitsmaken, cabernet franc voor structuur, diepte en complexiteit.
Ten tweede staat DUE voor een tweede fermentatie die op gang gebracht wordt door een deel ingedroogde druiven in de blend. Twee derde deel van die blend bestaat uit druiven die geperst en vergist zijn in rvs, een derde uit geconcentreerde zoete smaken via de ripasso-techiek.
Samen een uitgebalanceerde wijn met een rijke veelzijdigheid aan geuren en smaken.
Heerlijk met
hoofdgerechten met gegrild of geroosterd vlees en stevige sauzen, medium pittige kazen.
Details
Land | Italië |
---|---|
Regio | Veneto |
Appellatie | IGT Veneto Rosso |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Merlot, cabernet franc |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | In eiken tonneaux |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |