Geil Frühburgunder trocken Bechtheimer
Eerste indruk
Frühburgunder is, zo stelt Geil: ‘Iets bijzonders en zeldzaams.’ Zijn we het helemaal mee eens. Deze wijn betovert je met donkere kers, pure chocolade, kruidnagel, mokka, wat cederhout en een spoortje vanille. Daarbij helpt dat de wijn gerijpt is op kleine houten vaten, dat geeft de wijn zijn kruidigheid en rijke maar zachte karakter. Een frisse rode die je via het rijke fruit verleid naar een mondvol koffie en chocolade.
Het verhaal achter de wijn
In dit geval, het verhaal achter de druif. Wat in Duitsland bekend staat als frühburgunder is een vroegrijpe mutatie van pinot noir. Dit blauwe druivenras dat twee weken eerder rijp is dan, noemen we ook wel pinot noir précoce of pinot madeleine. Over de oorsprong zijn de geleerden het nog noiet helemaal eens, wel is er al in 1690 geschreven melding van in het Frans. Het duurt nog 1824 voordat er ook in de Duitse taal voor het eerst sprake is van de ‘dunkele Frühburgunder’. Naast Rheinhessen en de Pfalz is vooral de Duitse Ahr een hotspot voor dit unieke druivenras. Behalve dat ie vroeger rijp is, heeft frühburgunder een relatief krachtige structuur en kun je de wijnen ook prima langer laten rijpen.
Heerlijk met
gekonfijte eend of gans met pittige rode kool, wildragout en gestoofd konijn met pruimen.
Details
| Land | Duitsland |
|---|---|
| Regio | Rheinhessen |
| Appellatie | Rheinhessen |
| Soort | Rood (droog) |
| Druif | Frühburgunder |
| Oogst | Handgeplukt |
| Houtlagering | nvt |
| Alcoholpercentage | 14 % |
| Serveertemperatuur | 16-18°C |