Eitzinger St. Laurent Pablo

Eerste indruk
De kleur is licht, half-transparant kersenrood. Flink wat bosbessen en kersen in de neus. Maar ook iets boers en wat roest. Specerijen bovendien. De Sankt Laurent Pablo van Eitzinger is een compacte en kernachtige rode wijn. Heerlijk sappig en een aangename structuur waar alles zacht aan is. Fruit-vooruit (of, zoals Engelstalige wijnomschrijvers graag roepen: fruit-driven). Welke dan? Kersen, van die rijpe, donkere. Dit is een fruitbommetje dat het licht gekoeld nog nét even lekkerder doet. Laat die picknick maar komen!
Het verhaal achter de wijn
In dit geval, vooral achter de druif. Want sankt laurent, dat proef je niet elke dag. Het is een Midden-Europese druif waarvan de precieze herkomst onzeker is. Vind je ook in Duitsland, Tsjechië en Slowakije. Maar zeer waarschijnlijk liggen zijn roots in Oostenrijk, waar deze op zijn minst sinds de negentiende eeuw staat aangeplant. De naam komt van het oud-Oostenrijkse synoniem Laurenzi Traube, verwijzend naar St. Laurentius. Van sankt laurent zijn vervolgens weer een aantal bekende en minder bekende druivenrassen gekweekt: andré, dunaj, rondo en zweigelt. De hypotheses rondom de ware oorsprong blijven echter tot op de dag van vandaag controversieel.
Desondanks neemt de populariteit als veelzijdiger alternatief voor pinot noir in Oostenrijk toe. Zo bewijst ook Eitzinger met deze elegante smaakmaker.
Heerlijk met
picknick, borrel, bbq, niet te zware of gekruide vleesgerechten.
Details
Land | Oostenrijk |
---|---|
Regio | Kamptal |
Appellatie | Langenlois |
Soort | Wit (droog) |
Druif | Sankt Laurent |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 14-16°C |