Domaine de la Perdrix Muscat de Rivesaltes

Eerste indruk
Fonkelend strogeel. Oui, c’est doux. Oftewel, zachtzoet op zijn natuurlijkst. Geparfumeerd, bloemen, snoepjes, citrus, frisse kruiden en vroegrijpe vruchten. Weldadig, rijk, zwoel, maar juicy, soepel en fruitig tegelijk. Een zoete wijn die goed gekoeld de stemming tot grote hoogte laat stijgen. Die de liefhebber in zijn vermoeden bevestigt en de criticus de mond snoert. Zo kan het, zo hoort het en zo maken ze dat daar in Zuid-Frankrijk. En nog biologisch ook.
Het verhaal achter de wijn
Muscat de Rivesaltes is een aparte appellatie in de Roussillon voor vin doux naturel van de muscat-druif. Zowel de muscat blanc à petit grains of muscat d’Alexandrie mogen worden gebruikt. Domaine de Perdrix houdt het op de eerste. De wijngaarden tussen Trouillas en Terrats, waar deze wijn vandaan komt, hebben een bodem van klei met een extreem stenige toplaag. De rijpe druiven worden vroeg in de ochtend geplukt, voor de najaarszon de druiven te veel opwarmt. Het zoete van de wijn komt van de restsuikers, natuurlijk aanwezig door het fermentatieproces vroegtijdig te stoppen. Dat gebeurt door alcohol toe te voegen, in Frankrijk ‘mutage’ genoemd.
Heerlijk met
blauwe kaas, foie gras, nagerechten, tussengerechten met ijs of als aperitief!
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Roussillon |
Appellatie | Muscat de Rivesaltes |
Soort | Wit (zoet) |
Druif | Muscat blanc à petit grains |
Oogst | Handgeplukt |
Houtlagering | 12 maanden op eiken |
Alcoholpercentage | 15,5 % |
Serveertemperatuur | 15-16°C |