Domaine de Fabrègues Sélection Viognier
Eerste indruk
Briljant goudgeel in het glas. Het eerste dat je ruikt is zijn ronde, warme, kruidige stijl. Dan iets preciezer: perzik, abrikoos en gerookte metworst - gek misschien, maar een fijne aanvulling. De neus vult zich verder met een veldboeket van verse bloemen met flink wat bladgroen. Met boter en vanille. Het maakt deze Zuid-Franse viognier nu al verrassend complex.
Je moet het altijd maar afwachten, hier klopt het: wat je ruikt proef je ook. Een volle, ronde, mondvullende wijn die toch fris en sappig is. Met perzik en citrus, een ietsje bitter dat altijd heerlijk eetlustopwekkend werkt en wat hout in de finale. Dit is een gebalanceerde viognier uit de beste prijs-kwaliteitregio van Frankrijk.
Het verhaal achter de wijn
Viognier, spreek uit: vie-jon-jé. Vooral voor Amerikanen heel ingewikkeld. Goed.
Dit druivenras heeft zijn oorsprong in de Rhône-vallei. Om precies te zijn, in het noordelijkste puntje van de wijnregio bij Condrieu en Ampuis. Ene meneer Faujas schreef er al over in 1781, toen nog gespeld als ‘vionnier’. DNA-onderzoek toont aan dat viognier verwant is aan mondeuse blanche en daarmee familie is van syrah en zelfs van de Italiaanse nebbiolo.
Viognier is een opvallend aromatisch druivenras dat volle witte wijnen geeft en inmiddels in alle wijngebieden op aarde staat aangeplant. In Frankrijk staan veruit de meeste stokken in de zuidelijke wijnregio Languedoc, hoewel niet iedereen daar erin slaagt recht te doen aan dit klassieke druivenras. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen. Zoals deze.
Heerlijk met
witvis of diepzeevis en als aperitief.
Producent
Domaine de Fabrègues
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Sud de France |
Appellatie | IGP Pays d’Oc |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Viognier |
Oogst | Machinaal (‘s nachts) |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Serveertemperatuur | 14-16°C |