Château des Tourtes Cuvée Prestige Rouge
Eerste indruk
Doe eens gek. De geblakerde binnenkant van de open haard. Zo’n krokant, well-done randje van een steak of de korst van een pizza die een fractie te lang in de hete oven is geweest. We hebben het niet over de kleur. Die is gezellig robijnrood met wat trekjes van leeftijd. Het zijn de geuren die de wijn karakter geven: kersen, bessen, zwarte peper, hout-rook-vuur. De smaken liegen er ook niet om: trekdrop en kers met pittige, warme kruiden. Het is een stevige, ronde, rustige rode Bordeaux met een strakke, frisse lengte. Eentje die schreeuwt om eten. Et maintenant!
Het verhaal achter de wijn
Rode wijn maken, hoe werkt dat eigenlijk? Bij deze Prestige Rouge doet Des Tourtes het zo:
Perceel voor perceel checkt de wijngaardenier de rijpheid van de druiven. Zijn ze precies zoals hij ze wil, dan wordt er geoogst. Als de druiventrossen bij de wijnmakerij aankomen, gaan ze direct de controletafel op om handmatig gecheckt te worden op kwaliteit. Daarna worden de druiven van alle steeltjes en takjes ontdaan. Hierna volgt de fermentatie in rvs vaten: acht tot tien dagen op een gecontroleerde 28 tot 30 graden. Dan mogen de schillen nog eens 15 tot 25 dagen in het sap blijven, voor kleur en structuur. Zoals bijna elke rode wijn ondergaat ook deze een malolactische omzetting (appelzuur wordt melkzuur). Een deel van de wijn stroomt vrij uit de tanks in een ander vat, een ander deel wordt geperst uit de schillen. Het geheel wordt verdeeld over eikenhouten vaten, een derde in nieuw hout en het restant in tweede- of derdejaars hout. Daarin rijpt de wijn een heel jaar. Dan pas gaat het de fles in. Zoveel werk en tijd kost het dus, rode wijn maken! Maar dan heb je wat.
Heerlijk met
rijke en smaakvolle gerechten: gegrild rood vlees, gerijpte harde kazen, gerechten met stevige sauzen.
Producent
Vignobles Raguenot
Details
Land | Frankrijk |
---|---|
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Bourg et Blaye |
Soort | Rode wijn (droog) |
Druif | Merlot, cabernet sauvignon |
Oogst | Machinaal |
Houtlagering | 12 maanden in Franse barriques |
Alcoholpercentage | 15 % |
Serveertemperatuur | 16-18°C |