The Montelena Estate Cabernet Sauvignon

Eerste indruk

Deze keer geen algemeen verhaal, maar twee jaargangen om uit te kiezen. 2017 en 2018, verschillende omstandigheden - verschillende wijnen. 2017: Cacao, bramenjam en gedroogde vijg staan voor een frisse geur die snel overgaat in koekkruiden, zwarte peper en aarde. Zacht, met rijpe pruimen, fijne tannines en koffiebonen. Levendige gember geeft wat kruiden, ingepakt in kers, tabak en frisse cranberry. De afdronk is strak, mineraal en aanhoudend - onverwacht voor jonge cabernet sauvignon*.* Nu al lekker, breder en zachter in de loop der tijd. 2018: Donker granaatrood, bijna paars in het glas. Intense geuren van frisse bessen en gedroogde kersen vermengen zich met bergamot, lavendel, munt en salie. De smaak is fris en levendig, met cranberry en bramenjam. Soepel en toch opeengepakt fruit, structuur. Mooie balans tussen textuur, rijpheid en terroir. Na verloop van tijd komen gebrande hazelnoot en vanille naar boven, met hartige tonen van paddenstoel, zwarte peper en cederhout. De merlot in deze blend laat van zich horen met rabarber, cassis en zachtheid.
*Beide wijnen zijn een blend. Zie onder voor verhoudingen.

Het verhaal achter de wijn

Wijnmaker Matt Crafton zegt: ‘Landbouw vraagt om optimisme, zeker bij wijnbouw. Vooral binnen de tijdlijn waarin je van kale grond naar een gebottelde fles wijn werkt.’ Hij doelt in eerste instantie op de drie jaar die nodig is om van een voorzichtig met de hand geplante jonge wijnstok te komen tot de eerste oogst. De twee, drie jaar daarna totdat de druiven echt goed genoeg zijn. En dan nog eens twee jaar op eikenhout én rijping op de fles in de kelder. ‘Dat is op zijn minst zes jaar verbouwen, wijn maken en rijpen voordat je de eerste kurk eruit kan trekken.’ Montelena plant elke 25 jaar nieuwe druivenstokken aan om hun wijnen op niveau te houden. Dat vraagt dus nogal wat. Maar Matt en zijn collega’s geloven erin dat elke extra inspanning en elk detail het niet alleen waard zijn, maar tot in lengte van dagen gewaardeerd zullen worden. ‘We moeten nieuwsgierig en creatief zijn, en lef tonen. Voor de toekomst van de wijnen en het land dat we beheren. Een toekomst die beter zal zijn en waarvan we de kleine bijdrage die we daaraan leveren koesteren.’

Heerlijk met

stevige smaken: een sappige steak, fazant of eend. Maar ook stoofvlees, gegrild kalfs- of lamsvlees met rijke (rodewijn-)sauzen met paddenstoelen en peperkorrels.

Details 2017
Land VS
Regio Californië
Appellatie Calistoga
Soort Rode wijn (droog)
Druif Cabernet sauvignon (79%), merlot (21%)
Oogst Handmatig
Houtlagering 16 maanden Frans en Oost-Europees eiken, 30% nieuw
Alcoholpercentage 13,6 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2017
Het best op dronk Nu tot 15 jaar
Details 2018
Land VS
Regio Californië
Appellatie Calistoga, Napa Valley
Soort Rode wijn (droog)
Druif Cabernet sauvignon (88%), merlot (11%), cabernet franc (1%)
Oogst Handmatig
Houtlagering 16 maanden Frans en Oost-Europees eiken, 26% nieuw
Alcoholpercentage 14,2 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2018
Het best op dronk Nu tot 15 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het