Bodegas Félix Lorenzo Cachazo Carrasvinas verdejo
Eerste indruk
De kleur is licht-goudgeel. Een handige schroefdop maakt het inschenken nog net even makkelijker. Past wel bij deze witte Rueda. Met de neus in het glas: abrikoos en perzik, groene appel, citrusfruit, kruiden. Het laatste iets specifieker: droog gras en witte peper. Dat geeft zo’n wijn nou dat laagje extra diepgang mee. Je proeft het terug. Deze verdejo is als een goed bereid gerecht, het heeft zout, peper, verse kruiden en een ietsje bitter. Er is warmte, spanning en frisheid. Een sappige wijn, met verrassend veel pit en een smaak die je papillen nog lang blijft boeien.
Het verhaal achter de wijn
Een lesje druivenkunde. Verdejo is een kwaliteitsdruif. Een aromatische, rijke, notige variëteit die zich in het Spaanse Rueda het meest thuis voelt. Aldus het boek Wine Grapes van Jancis Robinson. De naam verdejo komt van ‘verde’: groen, naar de kleur van de druiven. Het ras is waarschijnlijk geïntroduceerd door de Arabieren, nog voor de Moorse overheersing. De druif wordt soms verward met godello, uit Galicië, en dat is niet gek. De twee zijn DNA-technisch verwant. Om het nog wat ingewikkelder te maken: er bestaan ook de verdejo colorado en verdejo negro, beide hebben niets te maken met verdejo. Het zijn synoniemen voor pedral en trousseau. Dan is er nog de Portugese verdelho die vooral op Madeira en de Azoren prachtige dingen doet. Ook dit is een ander druivenras, volgens Robinson et co.
Verdejo is populair, vier van elke tien verkochte flessen witte Spaanse wijn is er van gemaakt.
Heerlijk met
Paella met zeevruchten, octopus, schaal- en schelpdieren, sushi, witte vis.
Details
Land | Spanje |
---|---|
Regio | Rueda |
Appellatie | DO Rueda |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Verdejo |
Oogst | Handmatig en machinaal, 's nachts |
Houtlagering | Geen |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 10-12°C |