Bodegas Félix Lorenzo Cachazo Carrasviñas Félix

Eerste indruk
We proefden fles nummer 638 van misschien maar 2000 in de totale productie. Dat zegt al iets over dit bijzondere project (zie onder).
Het eerste dat de neus te binnen schiet is het geconcentreerde en vullende karakter van deze exclusieve witte wijn uit Rueda. Een fraaie opeenstapeling van citrus, boter, gist en fijne kruiderij. De smaken zijn fragiel, oprecht en helder. Een verdejo die zilt, romig en citrusfris is. Een spiegel van de bodem waarop de druivenstokken staan aangeplant met wortels die hard moeten werken in een droog klimaat. Afgerond met speels uitwaaierende bitters in de energieke afdronk.
Het verhaal achter de wijn
Deze wijn startte in een eenmalige productie, als eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf, Félix Lorenzo Cachazo. Voor het eerst gemaakt in het jaar dat hij 80 werd: 2020. Geclassificeerd als Grand Vino de Rueda, de allerhoogste kwaliteit in de regio. Nu jaarlijks verkrijgbaar, maar in zeer beperkte oplage.
Geheel in lijn met Félix’ sobere karakter is deze wijn ontdaan van elke franje. Hij is eerlijk en authentiek. Dat hebben de makers voor elkaar gekregen door het geperste druivensap te laten fermenteren op basis van de van nature aanwezige gisten, zonder temperatuurcontrole. Na een periode van tien dagen is de wijn overgezet in een keramisch vat met een capaciteit van 1600 liter. Gedurende twaalf maanden bleef de wijn in dat vat op de gistcellen, met regelmatige batonnage, langzaam afbouwend tot slechts eenmaal per maand. Behalve een unieke, heerlijke wijn levert dat een beloning op van 97 punt van Tim Atkins MW en 93 punten door Robert Parker jr. en de Guia Pénin.
Heerlijk met
eens een keer niets. Als je de fles al kunt bemachtigen, ga er dan rustig voor zitten en geniet ervan zoals ie is.
Producent
Bodegas Félix Lorenzo Cachazo
Details
Land | Spanje |
---|---|
Regio | Rueda |
Appellatie | DO Rueda |
Soort | Witte wijn (droog) |
Druif | Verdejo |
Oogst | Handmatig |
Houtlagering | 12 maanden op keramiek |
Alcoholpercentage | 13 % |
Serveertemperatuur | 10-12°C |