Weingut Lehensteiner

Bij het Oostenrijkse Weingut Lehensteiner concentreert men zich op het maken van één type wijn. En vandaag is wit de kleur van de wijn. Een dergelijke concentratie vraagt om durf en levert prachtige resultaten op.

Het wijnhuis Lehnsteiner is gevestigd in het noordoosten van Oostenrijk, grofweg tussen Wenen en de grens met Tsjechië. Waar precies? Wachau, vermaard wijnbouwgebied waar Donau en wijngaardterrassen het landschap domineren. Met een bijzonder klimaat, met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Een unieke omgeving, sinds 2000 UNESCO-werelderfgoed. Resultaat: witte wijnen van hoge kwaliteit en een internationale reputatie.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Wijngut gaat terug tot 1380, toen het eigendom was van een kloosterorde. Tot de grote hervormer keizer Joseph II het klooster in 1872 ontbond. Een Beierse immigrant, Steiner kreeg het leenrecht op de gebouwen. Vandaar de naam Lehensteiner.

Wijn maken

Wijnmaker Andreas Lehensteiner werkt van oudsher met de klassieke druivenrassen grüner veltliner en riesling. Recentelijk zijn daar de internationale sterren chardonnay en sauvignon blanc aan toegevoegd. De eerste twee gedijen optimaal in de oude wijngaarden Achleiten en Hinterkirchen, wijngaarden met een mineraal karakter die met moderne ecologische kennis worden geëxploiteerd. Resultaat: gezond fruit, basis voor kwaliteitswijn. Bij het wijn maken komen traditionele en moderne methoden samen wat wijnen oplevert van hoge kwaliteit en typerend voor de streek. De wijnen worden gelagerd in stalen tanks, om ze optimaal fris en fruitig te kunnen bottelen. Vandaar dat ze regelmatig hoog scoren in diverse internationale competities.

De wijnen

Lehnsteiner maakt vier typen grüner veltliner: Steinfeder licht en fris voor elke dag, Smaragd: krachtig, lang houdbaar, topkwaliteit. Er zijn drie soorten riesling, van kruidig en elegant tot mineraal en extreem terroirgedreven. Chardonnay van het uitstekende oogstjaar 2015, voor het eerst in de geschiedenis van het wijnhuis gemaakt in nieuwe houten vaten, En ten slotte sauvignon blanc, elegant en krachtig met de typische geur van vlierbessen. Ondanks schijnbare eenzijdigheid van uitsluitend witte wijnen, levert Lehensteiner een veelzijdig en breed geschakeerd aanbod aan smaken, geuren en belevenissen. Oostenrijk op zijn best!

lehensteiner-wachau.at

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het