Odfjell Vineyards
Het zijn pioniers die proberen het beste van Chili te vertalen in wijn, duurzaamheid heeft een hoofdrol in het proces en… zij fokken fjordenpaarden. Aangenaam, Odfjell premium organic wines.
Odfjell is een relatief jong wijnhuis, ten zuidwesten van de Chileense hoofdstad Santiago, het geniet een internationale reputatie. Van zuid- tot noord-Amerika en van west-Europa tot zuidoost-Azië neemt de vraag naar hun wijnen jaar na jaar toe.
Geschiedenis
Ruim 25 jaar geleden werd de in Bergen geboren scheepseigenaar Dan Odfjell verliefd op de beroemde Maipo Valley in Chili. Tegenwoordig staan zijn zoons, Laurence en Dan jr., aan het hoofd van het bedrijf, voluit Odfjell Vineyards S.A. De overige leden van het team is een internationaal gezelschap, met naast de Chileense CEO een Franse wijnmaker.
Start met biodynamisch
In 1994 plantte Dan Odfjell zijn wijnstokken op 25 hectaren in Maipo Valley. Samen met hun andere wijngaarden in Cauquenes, Lontué en Colchagua een totaal van 115 hectares met cabernet sauvignon, merlot, carmenère, syrah, cabernet franc, malbec en met oude carignanstokken (in Cauquenes). Odfjell heeft als doel gesteld om wijnen te maken die een pure expressie van het terroir zijn. De opbrengst per wijngaard wordt bewust laag gehouden, de druiven worden met de hand geplukt, zodat het fruit zo gaaf mogelijk de wijnmakerij bereikt. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en sinds kosrt is een begin gemaakt met biodynamische wijnbouw.
Ondergronds
Het transport van druiven, most en wijn gebeurt via zwaartekracht, is ontworpen door zoon Laurence. Wijnmakerijen die op deze manier werken hoeven de wijn nauwelijks over te pompen, onnodige bewegingen worden voorkomen, de wijn krijgt zoveel mogelijk rust. Zo blijven de subtiele eigenschappen van het fruit behouden tot in de fles. De wijnmakerij staat op een heuvel boven de wijngaarden en is voor een groot deel uitgehakt in de rotsen. Ruim zestig procent van het gebouw is ondergronds, heeft lage, stabiele temperaturen en een natuurlijke vochtigheidsgraad.
Lokale bevolking krijgt voorrang
Odfjell zorgt goed voor mens en milieu. Ruim tachtig procent van de medewerkers komt uit de directe omgeving, bij het aannemen van mensen heeft de lokale bevolking voorrang, voor werknemers en hun gezinnen heeft het wijnhuis veertien comfortabele woonhuizen op het terrein ter beschikking.
Harten gestolen
Opvallende hartstocht van de familie Odfjell is het fokken van fjordenpaarden. De fjord is een van drie inheemse paardenrassen in Noorwegen, het is een van de oudste en zuiverste rassen ter wereld. Vader Dan bracht de beestjes ruim twintig jaar geleden naar Chili waar ze ook de harten van de lokale bevolking hebben gestolen. Ze worden ondermeer ingezet voor therapiedoeleinden met gehandicapte kinderen. Vooral ook, spelen ze een belangrijke rol in van de wijngaard: ze houden het onkruid onder controle, zorgen voor een goede drainage van de aarde. Bij het vervoer van druiven in de oogsttijd, wordt de grond veel minder belast dan, bijvoorbeeld, met tractoren. En tot slot: zo’n paard tussen de druivenranken ziet er aantrekkelijker, natuurlijker uit.