Vigneti Radica
Voluit: Azienda Agricola Giacomo Radica. Dit Italiaanse wijnhuis ligt slechts enkele kilometers landinwaarts van de Adriatische kust, in de provincie Chieti. Iets noordelijker dan Rome, recht tegenover de Montenegrijnse hoofdstad Dubrovnik aan de overkant van het water. Capiche?
De geschiedenis van het wijnhuis voert terug naar de jaren vijftig, toen grootvader Rocco zijn eerste wijngaard in het plaatsje Tollo begon te bewerken. Dat waren in het begin vooral tafeldruiven, wijn maakte hij slechts voor vrienden en familie. Niettemin was hij succesvol en kocht meer land aan, maar nu alleen nog om druiven voor de productie van wijn te verbouwen. Hij geloofde namelijk heilig in de potentie van wijn uit de regio Abruzzen – want daar hebben we het hier over.
Vader op zoon
Vanaf jonge leeftijd werkte Rocco’s zoon Antonio met hem in de wijngaard en leerde zo de geheimen van het vak. In de jaren zeventig breidden ze nog verder uit en kregen ook Tenuta Nicate in Fara Filiorum Petri in hun bezit. Samen met – op zijn beurt – zijn zoons Giacomo en Rocco junior nam Antonio in 2009 het familiebedrijf over.
Beste fruit
‘Om goede wijn te maken zijn er drie belangrijke factoren nodig: perfecte druiven, geweldige wijnmakers en de best mogelijk technologie,’ is de voornaamste leus van Radica. De natuur geeft ze perfecte omstandigheden, de wijnmakers zijn altijd voorzichtig en gepassioneerd. En uiteraard zijn alle productiefases tot in de puntjes gecontroleerd door continu te monitoren, en machinerieën en opslagmateriaal van hoge kwaliteit te gebruiken.
De wijnmakerij is volledig geïntegreerd in het landschap. Bij Radica combineren ze bovendien traditioneel materiaal (lokaal gesteente en hout) met moderne en duurzame technologie als isolatie en zonnepanelen. Want: ‘Als je de natuur respecteert zal ze je belonen met haar beste fruit.’ Mooi.
Kleinste DOC
De wijngaarden beslaan zo’n 21 hectaren in de regio Abruzzen, verdeeld over drie uiteenlopende locaties in de omgeving. Terreni di Tollo ligt in het gelijknamige plaatsje. Op een kleine, ronde heuvel, ongeveer 150 meter boven zeeniveau. Met een geheel eigen DOC, genaamd Tullum, één van de kleinste van Italië. Daar maken ze verdeeld over vier hectaren wijngaard vier verschillende terroirwijnen: van pinot grigio, pecorino, montepulciano (d’Abruzzo) en trebbiano.
Meer naar de zon gericht zijn er dan de wijngaarden van Feudi Ortonesi, iets buiten Tollo. Daar wordt op basis van montepulciano zowel Feudo di Lazzaretto als Valle d’Arielli gemaakt – tweemaal rood dus.
Ten slotte is er Tenuta Nicante di Fara Filiorum Petri, een prachtige mond vol. Veertien hectaren aan wijngaarden in een dorpje aan de voet van een berg genaamd Maiella, 300 meter boven de zeespiegel. Deze hoogte maakt het, samen met de kalkbodem en ligging richting het zuiden en oosten, tot een plek met erg goede omstandigheden voor kwaliteitswijn. Een gebied gericht op de aanplant van montepulciano d’Abruzzo, trebbiano d’Abruzzo, pecorino en pinot grigio – die perfect passen in het omringende klimaat.