San Cassiano Valpolicella DOC La Alène

Eerste indruk

Hou je vast. Dit is wijn met een hoofdletter W. Om peinzend in je luie stoel nog een slokje van te nemen, terwijl je de open haard maar weer even flink opport.
Zo licht als de naam doet vermoeden, zo tjokvol smaak zit deze wijn. Scharlaken rood, als een fluwelen gordijn. Amarenenkersen, gedroogd rood fruit, bramenjam, trekdrop, gestoofd rundvlees. De rijping op eikenhout voegt daar nog vanille, chocolade en winterse kruiderij aan toe. Afgemaakt met fijne tannines, die het resultaat zijn van een kalkstenen bodem onder de druivenstokken.

Het verhaal achter de wijn

Op het etiket van La Alène lees je: leggermente appasito. Maar wat betekent dat nou? Appassimento staat voor het laten drogen van druiven. Na de (late) oogst worden de druiven op rekken of matten gelegd. In het Frans ook wel: passerillage. Hierdoor verdampt het water in de druif langzaam en concentreren smaken en suikergehalte zich. De beste trossen corvina en corvinone van de Alène-wijngaard drogen 40 dagen. Na de vinificatie, waarbij de rondinella wordt toegevoegd, rijpt de wijn nog 36 maanden op eikenhout. Minicollege Italiaans: appasimento is het zelfstandig naamwoord dat het drogingsproces beschrijft. Appasito is de voltooid verleden tijd van het werkwoord ‘appassire’. En leggermente, oftewel ‘lichtjes’? Neem dat gerust met een korrel zout, deze wijn heeft 16,5% alcohol op zijn naam staan. Geniet, met mate.

Heerlijk met

rijke, stevige smaken. Stoofpotten, rood vlees van de grill, wild.

Details
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Valpolicella DOC
Soort Rode wijn (halfdroog)
Druif Corvina, corvinone, rondinella
Oogst Handgeplukt
Houtlagering Eiken
Alcoholpercentage 16,5 %
Serveertemperatuur 16-18°C
Jaargang 2018
Het best op dronk Nu tot 10 jaar

Deze website gebruik Cookies.
Meer informatie

Ik snap het